30.04.09

Snaha o vyšetřování Bushe přetrvává – navzdory Obamovi

Vlivní členové amerického Kongresu John Conyers a Jerrold Nadler zaslali ministru spravedlnosti USA Eriku Holderovi dopis, v němž ho vyzývají, aby jmenoval zvláštního prokurátora pro šetření případů mučení. „Zatímco jsem tleskal Baracku Obamovi za to, že v rámci ovzduší otevřenosti a transparentnosti zveřejnil memoranda Bílého domu týkající se mučení, jsem nyní toho názoru, že jejich alarmující obsah si žádá další kroky,“ prohlásil Nadler, který je v čele kongresového výboru pro otázky ústavy, občanských práv a občanských svobod. „Tato memoranda bez jakéhokoli stínu pochybností povolovaly mučení a určovaly přesný postup, jak ho uplatňovat, a to vše přitom zakrývaly právnickými fíkovými listy.“
„Memoranda jasně ukázala, že Bushova vláda uplatňovala mučení. Vzhledem k tomu, že je mučení americkými zákony zakázané – a USA je navíc signatářem mezinárodní konvence proti mučení – jsme povinni to vše vyšetřit, a pokud vyvstane nutnost, i potrestat osoby zodpovědné za tyto zločiny.
Obama sice memoranda zveřejnil, nicméně zaručil agentům CIA beztrestnost s tím, že jen plnili příkazy, což může někomu připomínat obhajobu válečných zločinců před norimberským tribunálem.
Do Bushova zneužívání pravomocí se pro změnu – navzdory odporu Baracka Obamy – hodlá pustit šéf senátního justičního výboru Patrick Leahy. Už v únoru navrhl vznik „Komise pravdy“, která by se zabývala Bushovou politikou mučení, špiclování amerických občanů a dalších věcí, aby se tak „dostala ke kořenům příčin, proč se vše tak zvrtlo“. „Mnoho Američanů to chce vědět a já s nimi souhlasím. Musíme být s to dočíst si stránku, než otočíme na další.“
Obama se staví proti vyšetřování svého předchůdce a trvá na tom, že je čas jít dopředu. Leahy, člen Demokratické strany, chce ale s ideou zřízení komise pokračovat i bez podpory stranických špiček.

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=7046

Žádné komentáře:

Okomentovat