12.04.09

Dve strany jednej mince

Starú dôchodkyňu napadla organizovaná banda 6 mladých cigáňov, okradli ju, spôsobili zranenia. Vzniká však otázka kde začínajú a kde končia hranice policajného zásahu. Dostávame sa do bodu keď štátny zamestnanci na jednej strane, zaobchádzajú s deťmi ako s fackovacími bábikami a na druhej strane ten istý štát plánuje trestne stíhať rodičov za „výchovnú po zadku“.
Podľa ministerky práce sociálnych vecí a rodiny Tomanovej novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, platná od 1.1.2009, zakazuje všetky formy telesných trestov len v detských domovoch a nedotýka sa vzťahu rodič a dieťa. V novele zákona ministerka Tomanová ubezpečila rodičov, že im nebudú hroziť tresty za symbolické „po zadku“.
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny však prichádza s novým návrhom, v ktorom sa zasadzuje, aby boli zakázané akékoľvek telesné tresty aj pre rodičov. Na rokovanie vlády predložilo jej ministerstvo „Návrh národného akčného plánu pre deti na roky 2009-2012“, v ktorom sa navrhuje, aby sa zvážil spôsob implementovania zásady nulovej tolerancie k telesným trestom v každom prostredí, vrátane rodiny. Návrh národného akčného plánu pre deti je vo veci trestnoprávnych postihov rodičov v rozpore s doterajšími vyhláseniami vládnych predstaviteľov.
Som zásadne proti týraniu a akémukoľvek ponižovaniu detí, ale nesúhlasím, aby rodičia boli trestne stíhaní za výchovnú po zadku.
Anglický právnik Dr. Paul Diamond, ktorý obhajoval práva rodičov uplatňovať výchovnú autoritu voči svojim deťom, hovorí: "Existuje narastajúca snaha štátu posilniť kontrolu nad rodinou, ktorá je založená na falošnej ideológii a dôkazoch. Keď raz tento druh legislatívy dosiahne účinnosť, mnohí slušní rodičia budú kriminalizovaní.
Tak ako to teda je? Môže štát zbavovať rodičov významného nástroja uplatňovania rodičovskej autority a trestne stíhať rodičov ak sú vyčerpané všetky iné alternatívy a rodič vedome, bez hnevu použije voči dieťaťu telesný trest v podobe výchovnej po zadku, v stanovení hraníc pre dieťa? A na druhej strane osoby, ktoré systém v Policajnom zbore Slovenskej republiky nastavujú, riadia a koordinujú, v tomto prípade konkrétne najmä Ján Packa, prezident PZ SR,Róbert Kaliňák, minister vnútra SR
Juraj Bukuš, krajský riaditeľ PZ v Košiciach, aj po udalosti na košickej policajnej stanici, ostávajú naďalej vo svojích funkciách?

VÝZVA: POLÍCIA NESMIE MUČIŤ DETI
Hromadná výzva verejnosti na odstúpenie prezidenta Policajného zboru SR Jána Packu, ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka a krajského riaditeľa PZ v Košiciach Juraja Bukuša
21. marca 2009 príslušníci polície na policajnej stanici v Košiciach ponížili dôstojnosť, hanobili rasu, ublížili na zdraví, spôsobili duševné a telesné utrpenie a vyvíjali hrubý nátlak na šiestich zadržaných rómskych chlapcov. Takéto konanie je hrozivým porušením ľudských práv a napĺňa skutkové podstaty viacerých trestných činov. Policajti tieto skutky navyše spáchali závažným a kvalifikovaným spôsobom – teda na maloletých osobách, so zbraňou (policajným psom), násilím a hrozbou násilia. Ich konanie malo neprehliadnuteľný rasový podtón a porušili ním dôležité povinnosti vyplývajúce z funkcie policajta.
Z okolností policajného zásahu navyše jasne vyplýva, že jeho aktéri svoje správanie nepovažovali za vymykajúce sa základným právnym a morálnym princípom, na ktorých má byť postavená štátna služba. Zároveň napovedá, že reprezentanti polície neprechádzajú dostatočne kvalitným vzdelávaním. Kolektívne stotožnenie sa policajtov s hrozivými skutkami, zabávanie sa na nich a ich zaznamenávanie na obrazové a zvukové nosiče vyvolávajú dôvodné podozrenia o tom, že v prostredí Policajného zboru SR sa takéto skutky tolerujú a že neľudské správanie policajtov k rómskym deťom nebolo ojedinelým javom. Potvrdzujú to napokon aj viaceré ďalšie kauzy, ktoré sa v radoch polície udiali.
Mučenie a kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie sú závažným porušením najzákladnejších ľudskoprávnych princípov, ako aj porušením ústavy, zákonov a medzinárodných záväzkov. Zásadne odmietame konanie, z ktorého sú rómski chlapci dôvodne podozriví a ktoré sa bude musieť riadne vyšetriť. Hrubý a protizákonný postup polície ako inštitúcie, ktorá má práva chrániť, a nie porušovať, je však absolútne neprípustný. Polícia nie je inštitúciou, ktorá má "trestať", ale zložkou štátnej moci, ktorá má dohliadať na dodržiavanie ústavnosti a zákonnosti a uplatňovať pritom zákonom stanovené postupy. Akékoľvek iné postupy polície signalizujú vážne pochybenie a ohrozenie základných pilierov právneho štátu a demokratickej spoločnosti.
Udalosti na košickej policajnej stanici vnímame ako ďalší z dôkazov o tom, že v systéme, nastavení a riadení policajného zboru sú vážne nedostatky ohrozujúce dôveru v štátnu moc ako mechanizmus efektívnej ochrany všetkých jednotlivcov a skupín. Tieto nedostatky nemožno vyriešiť iba prepustením konkrétnych aktérov z policajného zboru a ich trestným stíhaním.
Na zodpovednosť musia byť brané aj osoby, ktoré systém v Policajnom zbore Slovenskej republiky nastavujú, riadia a koordinujú, v tomto prípade konkrétne najmä
Ján Packa, prezident PZ SR
Róbert Kaliňák, minister vnútra SR
Juraj Bukuš, krajský riaditeľ PZ v Košiciach

Vyzývame ich preto, aby zo svojich funkcií okamžite odstúpili.
Hromadnú výzvu predkladajú:

Centrum pre výskum etnicity a kultúry
Ľudia proti rasizmu
Nadácia Milana Šimečku
Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation
Občan a demokracia
OZ ENOUGH
OZ EsFem
OZ In Minoritas
OZ na podporu a rozvoj regiónov Slovenska
OZ One Blood
OZ Osvetové centrum Rómov
OZ Vyrovnávanie šancí
Poradňa pre občianske a ľudské práva
Rómsky Inštitút
Via Iuris, Centrum pre práva občana
Slovensko-český ženský fond

Pozrite si, kto už podpísal »


K návrhu národného akčného plánu pre deti, ktorý je vo veci trestnoprávnych postihov rodičov v rozpore s doterajšími vyhláseniami vládnych predstaviteľov:
Žiadame vládu SR, aby pri schvaľovaní „Národného akčného plánu pre deti na roky 2009-2012“ neuplatnila nulovú toleranciu k telesným trestom voči rodičom a neuberala im tak právo na určovanie hraníc vo výchove svojich detí.Zaslaním žiadosti sa tak pripájeme k výzve občianskeho združenia Pastor bonus.
nwoo.sk

http://www.postoy.sk/node/1761

kontaktujte Úrad vlády SR
E-mail: info@vlada.gov.sk, urad@vlada.gov.sk

Žádné komentáře:

Okomentovat