24.04.09

V Mexiku zabíja nový vírus prasačej chrípky, WHO bije na poplach

Mexiko - Kvôli epidémii prasačej chrípky dnes mexické orgány zrušili veškerú školskú docházku v hlavnom meste a v priľahlom únijnom štáte a zahájili očkovaciu kampaň. Obyvatelia boli vyzvaní, aby sa, pokiaľ je to možné, vyhýbali zhromaždeniam. V uplynulých týždňoch tu na nový druh chrípky zomrelo 20 ľudí /tu sa čísla rozchádzajú niektoré zdroje uvádzajú až 60 mŕtvych/, ďalších 1000 ľudí s podobnými príznakmi je hospitalizovaných. Prípady nákazy hlásia aj Spojené štáty. Testy teraz majú potvrdiť, či sa naozaj jedná o prasačiu chrípku. Svetová zdravotnická organizácia (WHO) už zvolala kvôli hroziacemu šíreniu nákazy krízovú schôdzku, ktorá má posúdiť riziká šírenia nového vírusu. Schôdzka by sa podľa agentúry Reuters mala konať v sobotu.

Epidémia prasačej chrípky sa dostala do pozornosti mexických úradov a svetových médií potom, čo na rovnakú chorobu ochorelo sedem ľudí v USA a americké úrady spustili poplach.

Podľa špecialistov je to poprvýkrát, čo sa v jednom víruse nachádza jedna časť z vtáčej, dve z prasačej a jedna z ľudskej chrípky. Taký vírus by mohol vyvolať celosvetovú pandémiu.

Svetovú zdravotnícku organizáciu veľmi znepokojuje, že sa symptómy objavili tak neskoro po chrípkovej sezóne. Alarmujúce je aj to, že medzi nakazenými sú aj dospelí, nie len deti alebo staší ľudia, ktorí obvykle patria do rizikovej skupiny. WHO už kvôli hrozbe prasačej chrípky vytvorila špeciálne stredisko, ktoré vyhodnocuje dáta z Mexika a Spojených štátov. Symptómy v niektorých prípadoch v Mexiku sú podobné tým v USA: horúčka presahujúca 39 stupňov, ktorá prepukne náhle, kašel, silné bolesti hlavy a svalov, zápal očí a dýchacích ciest.

Osem prípadov zvláštneho a nezvyklého nového druhu prasačej chrípky sa našlo tiež u ľudí v Kalifornii a v Texase, podľa WHO všetko nasvedčuje tomu, že v prípade USA a Mexika ide o vírus s rovnakou genetickou štruktúrou.

Prasačia chrípka naposledy postihla USA na konci sedemdesiatych rokov minulého storočia. Vtedy rozpútala paniku smrť jedného vojaka. Politici vyzývali k hromadnému očkovaniu, ktoré ale skončilo fiaskom. Nepodarená očkovacia látka vtedy údajne zabila či poškodila viac ľudí než samotná chrípka.

zdroj: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/23/AR2009042304116.html
http://ecdc.europa.eu/
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hqvUky7Db4m9TlO-2L8Z4q2vDJbw
http://www.reuters.com/article/topNews/idUSTRE53N3CQ20090424
http://www.breitbart.com/article.php?id=090424142248.88ahg8e6&show_article=1
http://www.ct24.cz/svet/52758-v-mexiku-zabiji-novy-virus-praseci-chripky-who-bije-na-poplach/
http://www.prisonplanet.com/previous-swine-flu-outbreak-came-from-fort-dix.html
http://www.prisonplanet.com/who-swine-flu-could-trigger-global-pandemic.html
http://www.prisonplanet.com/mexico-shuts-schools-amid-deadly-flu-outbreak.html
http://www.prisonplanet.com/us-very-concerned-about-swine-flu-outbreak.html

Žádné komentáře:

Okomentovat