22.04.09

Kandidát na na Big Brother Awards 2009 - smernica EÚ vyžaduje zhromažďovanie dát o telefonátoch a internetových spojeniach všetkých občanov

Európska komisia (EK) podala na Európskom súdnom dvore (ESD) žalobu proti Rakúsku, ktoré stále neuviedlo do praxe smernicu o preventívnom zaznamenávaní telefonickej a internetovej komunikácie občanov.
V stredu /15.4.2009/ o tom informovalo internetové vydanie rakúskeho denníka Die Presse. Od roku 2006, keď bola príslušná smernica schválená, komisia Viedeň dvakrát napomenula.

Sporná smernica vyžaduje zhromažďovanie dát o telefonátoch a internetových spojeniach všetkých občanov, ktoré môžu v prípade trestného stíhania využiť justičné orgány. Podľa Die Presse Rakúsko implementáciu dokumentu spočiatku odkladalo, keďže bol sporný jeho súlad s európskym právom.

Konanie pred ESD na podnet Írska a Slovenska sa však vo februári skončilo rozhodnutím v prospech smernice. Viedeň následne oznámila, že ju uvedie do praxe, na čo však potrebuje čas, aby neboli ohrozené základné práva. Podľa vyjadrenia rakúskeho ministerstva pre telekomunikácie tento proces neovplyvní ani žaloba a opatrenie tak môže začať platiť najskôr v roku 2010.

zdroj: http://www.euroinfo.gov.sk/index/go.php?id=1438&prm1=0&prm2=27&prm3=17728&od_den=8&od_mesiac=4&od_rok=2009&do_den=22&do_mesiac=4&do_rok=2009&h_text=&pt=0&page=1

Žádné komentáře:

Okomentovat