13.04.09

Prípravný plán Pentagonu pre prípad možnej pandémie

Americká armáda začala vypracovávať plány pre prípad možnej pandémie vtáčej chrípky, ktorá by mohla v Spojených štátoch pripraviť o život až tri milióny ľudí v priebehu šiestich týždňov, uvádza sa v správe amerického ministerstva obrany z roku 2007. O príprave plánu Pentagon informoval na svojej webovej stránke. Súčasťou možných scenárov v prípade pandemickej chrípky je napríklad nasadenie armády pri nepokojoch, na stráženie farmaceutických tovární, obmedzenie pohybu osôb vo vnútri krajiny a cez jej hranice. "Pandémia vtáčej chrípky v Spojených štátoch by mohla vyústiť do ochorenia 20 až 35 percenta populácie, hospitalizácie troch percent obyvateľov a úmrtia jedného percenta populácie," uvádza dokument Penatgonu. "Pandémia vtáčej chrípky potrvá 6 až 12 týždňov a nasledovať budú jej ďalšie vlny."
V správe sa ďalej píše, že k prepuknutiu ľudskej formy vtáčej chrípky najpravdepodobnejšie dôjde mimo Spojených štátov. Ak sa pandémia vyskytne mimo USA, do krajiny sa dostane z viacerých strán a rýchlo sa rozšíri do iných častí krajiny. Vakcínu proti špecifickému kmeňu chrípky nebude možné distribuovať minimálne šesť až deväť mesiacov od klinického potvrdenia prenosu vtáčej chrípky z človeka na človeka. Preprava osôb vo vnútri štátov a medzi štátmi bude obmedzená, aby sa zamedzilo šíreniu vírusu. Mali by byť dobrovoľne zatvorené školy a obmedzené verejné zhromaždenia.
Armáda bude pomáhať úradom izolovať skupiny nakazených osôb s cieľom minimalizovať šírenie ochorenia. Zapojená bude aj do evakuácie nenakazených ľudí z oblastí v zahraničí, ktoré majú problémy a pomáhať bude spojencom. Prioritou však zostane zachovanie operačnej efektívnosti rezortu obrany a jeho síl vo svete. Hlavnou vojenskou úlohou bude distribúcia liekov a zdravotníckeho materiálu a ochrana pri výrobe a distribúcii vakcín.
SITA, AP
http://www.24hod.sk/clanok-30895-Armada-USA-pripravuje-plan-pre-pripad-pandemie-vtacej-chripky.html


20. 1. 2009 - Peking hlási tretiu tohtomesačnú obeť vtáčej chrípky
24.01.2009 - Ďalší prípad úmrtia v dôsledku nákazy vírusom vtáčej chrípky zahlásili v sobotu úrady Číny.
25.01.2009 - Čína zaznamenala už šiesty prípad nákazy vírusom vtáčej chrípky
02.04.2009 - Dvojročný egyptský chlapec sa nakazil vírusom vtáčej chrípky. Ide už o 61. potvrdený prípad nákazy v tejto prevažne arabskej krajine.

krajiny ktoré od roku 2005 potvrdili výskyt vírusu vtáčej chrípky u hydiny:
Kanada, Thajsko, Maďarsko, Togo, Grécko, Česko, Laos, Nemecko, Dánsko, Izrael, Veľká Británia, Pakistan, Irak, India, Rusko, Japonsko, Čína, Hongkong, Južná Kórea, Francúzsko, Srbsko, Azerbajdžan, USA, Egypt

Vtáčia chrípka je podľa mnohých virológov „časovaná bomba“. „Chrípková pandémia nevyhnuteľne príde,“ tvrdí francúzsky expert na očkovacie látky David Fedson. „Je len otázka času, kedy a kde k tomu dôjde a či bude u jej zrodu stáť chrípkový vírus H5N1 alebo nejaký iný.“
Vtáči vírus H5N1 nakazí človeka len výnimočně a ešte vzácnejšie sa prenáša medzi ľuďmi. Tak ale začínali mnohé vtáčie chrípkové vírusy, ktoré sa následne premenili v metlu ľudstva. Človeku neškodný bol aj vtáči „predok“ ľudského vírusu H1N1, ktorý vyvolal celosvetovú pandémiu na konci prvej svetovej vojny a v rokoch 1918 až 1919 pripravil o život 40 miliónov ľudí. Niektoré odhady počítajúce aj s obeťami v kolóniách dosahujú desivého čísla 300 miliónov ľudských životov.
http://www.vtm.cz/clanek/kam-se-podela-ptaci-chripka

Žádné komentáře:

Okomentovat