25.04.09

WHO zvolala expertov kvôli šíreniu prasačej chrípky

Experti se obávajú toho, že by mohla vypuknúť pandémia. Chystajú sa preto navrhnúť možné opatrenia, ktoré by jej mohli zabrániť. Informovala o tom agentúra AP. Podľa WHO choroba v Mexiku zabila už 70 ľudí a viac než tisíc osôb je nakazených, nákazu hlási aj USA.

"Virus má pandemický potenciál, pretože je schopný nakaziť ľudí," uviedla generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. Dodala, že situácia sa naviac rýchlo mení. K zvolaniu krízového jednania pristúpila šéfka WHO prvý krát od doby, čo táto možnosť existuje. Svetová zdravotnická organizácia ju zaviedla pred dvoma rokmi.

Medzi opatrenia, ktoré by mohli experti doporučiť, patrí napríklad obmedzenie cestovania, obchodné reštrikcie či uzávierky hraníc. Zvolaný výbor se zameria mimo iné na to, ako veľmi sa vírus dokáže šíriť medzi ľuďmi.

Šesť latinskoamerických zemí - Kostarika, Nikaragua, Brazílie, Peru, Chile a Kolumbie - v súvislosti s epidémiou v Mexiku oznámili prijatie opatrení proti rozšíreniu chrípky do svojích krajín.

Preventívne kroky proti zavlečeniu prasačej chrípky podniká tiež Japonsko. Všetkým cestujícim na linke z Mexika dnes zdravotníci merali teplotu, skôr ako im dovolili opustiť letisko. Sprísnené bezpečnostné opatrenia zaviedli aj úrady v Thajsku, Hongkongu a na Filipínách.

Ako účinné sa javí očkovanie, pretože vírus reaguje na nové antivirotiká - lieky Tamiflu a Relenza

zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/who-svolala-experty-kvuli-sireni-praseci-chripky/373242
http://zpravy.idnes.cz/praseci-chripka-se-z-mexika-siri-do-usa-experti-osn-varuji-pred-pandemii-1nw-/zahranicni.asp?c=A090425_134734_zahranicni_pin

celá téma otvára zaujímavý okruh otázok a ešte zaujímavejších odpovedí...
kto hľadá nájde

Žádné komentáře:

Okomentovat