14.04.09

Washington sa so zmluvou o obmedzení strategických jadrových zbraní neponáhľa

Vo Washingtone vyšli najavo nové skutočnosti: Obamova administrativa sa údajne neponáhľa s uzavrením novej zmluvy o strategických útočných zbraniach; tá by koncom roku mala nahradiť zmluvu START, ktorej platnosť vyprší. Nový americký prezident naviac nielenže nezavrhol Bushovu myšlienku rýchlych presných konvenčných úderov uskutočniteľných na ľubovoľnom mieste planéty, ale chystá sa ju naopak predniesť v neskoršej etape rozhovorov s Moskvou, napísal v Nezavisimoj gazetě Artur Blinov.
Námestkyňa ministerky zahraničia Rose Gottemoellerová vystúpila minulý týždeň na medzinárodnej konferencii poriadanej svojím bývalým zamestnávateľom, nadáciou Carnegie Endowment for International Peace. Vyjadrila tam svoje názory na budúcnosť americko-ruských rozhovorov o strategických zbraniach. Podľa Gottemoellerovej budú tieto rozhovory náročné, ale výsledok je možné dosiahouť - aj keď to možno nebude do 5. decembra, kedy končí platnosť zmluvy START. V takom prípade vraj, ale nie je potrebné sa ponáhľať.
Washington je pripravený spoločne s Moskvou znovu posúdiť problematiku protiraketovej obrany, avšak nie v priamej spojitosti s obmedzením strategických zbraní, ale v "širšom spektre tém" a neskôr.
V tomto širokom kontexte chce Washington tiež prejednať myšlienku strategických nejadrových zbraní slúžiacich k rýchlym a presným úderom na ľubovoľnom mieste planéty. Táto idea pochádza z Bushovej éry (a vtedy sa okamžite stala terčom ruskej kritiky ako potenciálne destabilizujúca iniciatíva - KD), mala byť odpoveďou na hrozbu "globálneho terorizmu". Námestkyňa, ktorá donedávna viedla moskovskú pobočku Carnegie, ovšem negatívny ruský postoj k myšlienke strategických nejadrových síl veľmi dobre pozná.
Profesor Alexej Bogaturov z Inštitútu problémov medzinárodnej bezpečnosti Ruskej akadémie vied povedal Nezavisimoj gazete, že vyhliadky na uzatvorenie novej zmluvy o strategických zbraniach do konca roku boli už v januári neveľké, pretože okruh tém, ktoré je potrebné prejednať, je jednoducho príliš široký. Preto v tomto bode s americkou námestkyňou súhlasí. Podľa Bogaturova, ale súčasne s tým vznikajú otázky kvôli globálnym strategickým nejadrovým zbraniam. Môže to znamenať, že sa USA pokúšajú vybudovať úplne nový druh strategických síl. Tie síce majú byť nejadrové, ale schopné veľmi presného zásahu. A nie je jasné, ako by bylo možné obmedziť použitie takýchto zbraní výhradne na boj s teroristami. Preto by podobné strategické sily mali podliehať obdobnému kontrolnému režimu ako ostatné strategické zbrane.
Mediálne známejší expert generálmajor Pavol Zolotarev, zástupca riaditeľa Inštitútu USA a Kanady, sa domnieva, že následníčka zmluvy START by navzdory rozsahu agendy mohla byť dokončená do 5. decembra. Čo sa týka strategických nejadrových síl, pôvodná idea mala podobu modifikácie časti medzikontinentálných rakiet Trident 2 na jadrových ponorkách, ktoré by boli vybavené konvenčnými hlavicami. Na rozdiel od predchádzajúcich ruských vyjadrení teraz Zolotarev tvrdí, že nejde o zásadný problém; avšak nejadrové rakety je potrebné v kontrolnom režime fakticky započítať medzi jadrové.

zdroj: http://www.blisty.cz/2009/4/14/art46383.html

Žádné komentáře:

Okomentovat