08.04.09

manipulácia davom pomocou teórie Sigmunda Freuda

“Tento dokument je o tých hore, ktorí pomocou Freudových teórií kontrolovali a ovládali nebezpečný dav v období masovej demokracie.” - Adam Curtis

Diel číslo 1: Stroje na Šťastie

V prvom dieli sa dozvieme o vzťahu Sigmunda Freuda s jeho americkým synovcovi Edwardom Bernaysom, čo bol prvý človek, ktorý prebral Freudove myšlienky, aby mohol manipulovať s davom. Ukázal spoločnostiam, ako môžu predávať produkty, ktoré ľudia nepotrebujú, pomocou toho, že ich systematicky ukazujú a spájajú s podvedomými túžabmi každého človeka. Ženy presviedčal o tom, že cigareta je symbol voľnosti, slobody a že fajčiť je cool.



Diel číslo 2: Výroba súhlasu

Politici a stratégovia začínajú veriť Freudovým teóriám, že v každom z nás sú hlboko ukryté nebezpečné a iracionálne potreby a strach. Boli presvedčení, že tieto potreby viedli k barbarstvu nemeckej nacistickej armády a k zverstvám, ktoré páchali na ľuďoch. CIA vytvorila metódy, pomocou ktorých vymielala mozgy Americkým občanom a mohla im do hlavy naprogramovať nové a nové myšlienky a potreby.



Diel číslo 3: V každom z nás sa skrýva policajt, ktorého treba zničiť

V Amerike sa začínalo formovať politické hnutie, ktoré chcelo vymaniť človeka spod politickej a osobnej manipulácie, hnutie propagovalo jedinečnosť každého jednotlivca a predajcovia boli šťastní, lebo mali produkty, ktoré v každom človeku túto jedinečnosť podporia.



Diel číslo 4: 8 ľudí popíjajúcich víno v Ketteringu

Táto štvrtá a zároveň posledná epizóda hovorí o politikoch po celom svete, ktorí začali používať techniky vyvinuté obchodnými spoločnosťami, čo by im zaručilo moc a vplyv v krajine.

Žádné komentáře:

Okomentovat