21.04.09

... máš právo myslieť si čo chceš a hovoriť čo sa Ti páči? Ani nie.

V niektorých zásadných otázkach to je nariadené a žiadna debata sa nepripúšťa.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v súvislosti s konferenciou v Ženeve prehlásil, že popierači holokaustu nedostanú šancu uskutočniť druhú genocídu voči Židom. „To je najvyššia povinnosť štátu Izrael, to je najvyššia povinnosť moja ako premiéra,“ zdôraznil. Väčšina ľudí vie, že súčasná politická situácia v západných krajinách nedovoľuje k Holokaustu pristupovať kriticky. Kritický prístup k Holokaustu je v Európe dokonca trestným činom. Izrael je proste nedoknuteľný. Cez Európske zákonodarstvo sa im podarilo zastaviť akékoľvek prípadné nepríjemné otázky. Ale ako sa ukazuje, ešte stále je to málo a tak zašli ešte o kus ďalej o čom svedčia vyhlásenia ich predstaviteľov v náväznosti na Konferenciu rady OSN o rasizme v Ženeve. Izraelský prezident Šimon Peres v tejto súvislosti napadol Švajčiarsko za usporiadanie konferencie. „Neutralita musí mať svoje medze, a to aj tá švajčiarska,“ prehlásil. Vedľa Švajčiarska, ktorého prezident Hans-Rudolf Merz si v Izraeli vyslúžil kritiku, že sa s Ahmadínežádom stretol, sa mezinárodné židovské organizácie pustili aj do Vatikánu, pretože ten si "dovolil" poslať na konferenciu svoju delegáciu. „Svojou účasťou Vatikán schvaľuje to, čo sa tam pripravuje proti Izraelu,“ prehlásil hlavný rímský rabín Ricardo Di Segni, zatiaľčo Shimon Samuels, šéf Európskej kancelárie Strediska Simona Wiesenthala podotkol, že tým Vatikán „schvaľuje nenávistnú kampaň“ proti Izraelu.
Asi najostrejšie sa do účastníkov konferencie o rasizme pustil americký neokonzervatívec a právník Alan Dershowitz. Juhoafrického arcibiskupa a nositeľa Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutu označil za „bigotného rasistu“, ktorý je „hluchý, slepý a tupý, keď sa čokoľvek týka Izraela.“ Dershowitz, ktorý sa preslávil obhajobou O.J. Simpsona a svojimi komentármi o izraelskom práve nakladať s Palestíncami, ako uzná za vhodné, rovnako zaútočil na Nórsko, ktoré je „jedným z najväčších páchateľov voči Izraelu“, a to aj napriek faktu, že nórský minister zahraničia pri Ahmadínežádovom prejave tiež opustil konferenčnú miestnosť.
Nositeľ Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel pre zmenu požadoval, aby bol iránsky prezident „zatknutý a obžalovaný z podnecovania ku genocíde, čo je zločin proti ľudskosti“. „Ahmadínežádovo miesto nie je na pôde OSN, ale pred mezinárodným súdom,“ prehlásil Wiesel.

Po včerajších vyhláseniach predstavieľov Izraela ma však napadá, že jediný kto tu neustále "trepe" o genocíde a porušuje ľudské práva a nabáda k rasovej nenávisti je Izrael sám v zmysle starého známeho "podľa seba súdim Teba" - Rada pre ľudské práva OSN svojou rezolúciou odsúdila izraelskú vojenskú ofenzívu v pásme Gazy vo veci izraelského porušovanie práv Palestínčanov. A čo na tom? Izrael ani ich veľký podporovateľ USA nie sú členmi Rady a tak sa v otázkach ľudských práv správajú ako sa im momentálne hodí...

v náväznosti na momentálne udalosti vo svete a po opätovnom vzhliadnutí všeobecnej deklarácie ľudských práv nadobúdam hlboké presvedčenie, že všetko o čom sa v nej hovorí patrí skôr do žánru sci-fiction.
posúďte sami...



zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=6906

Žádné komentáře:

Okomentovat