20.04.09

Klaus: Bude v roce 2017, při stém výročí Velké říjnové socialistické revoluce, existovat euro?

Vláda, která už je v demisi, před časem oznámila, že na podzim by mohlo padnout rozhodnutí kdy euro u nás zavést, volají po něm nejenom některé politické strany, ale i firmy. Vy nejste zatím příznivcem jeho brzkého zavedení eura. Ale teď se hovoří o termínu 2013, 14 či 15. To už byste nebyl takovým odpůrcem?

Obdivuji odvahu vlády, které byla vyslovena nedůvěra, říkat zásadní soudy na toto téma. Opakovaně jsem říkal, že po technicko-administrativní stránce je přijetí eura, jak jsme si ověřili kdysi na velmi rychlém a snadném rozdělení československé koruny v únoru 1993, poměrně jednoduché. To jenom politici si na tom snaží vybudovat nějaké zásluhy. Proto o tom mluví deset, dvacet let. Zda to bude v roce 2015 či 2016, je pro mě jako pro ekonoma naprosto irelevantní, nezajímavý soud. Splnit musíme především naše domácí podmínky, nikoli maastrichtská kritéria. Usmívám se, když se data přijetí eura posouvají. Někdy v polovině devadesátých let, když jsme se prvně dostávali do debaty o této měně, jsem vždy říkal – není důvod spěchat, není to pro nás zatím výhodné. Tenkrát jsem o tom vtipkoval: No, to bychom si pro přijetí měli nalézt nějaké kulaté výročí. Co třeba vzít euro ke stému výročí Velké říjnové socialistické revoluce v roce 2017? Myslel jsem to jako provokující vtípek. V sále se 300 či 400 posluchačů rozesmálo.

No, až se to napíše, tak to nebude znít jako vtip. Hlavně ne od vás.


Chci tím říci, že paradoxně toto mé vtipkování se asi ukáže jako velmi blízké realitě. Kdybych chtěl dáleprovokovat, tak kromě této historky bych se zeptal, jestli v té době bude ještě euro existovat.

celý rozhovor s Václavom Klausom tu

Viliam Buchert, MF Dnes, 16.dubna 2009

zdroj: http://www.euportal.cz/Articles/4372-klaus-bude-v-roce-2017-pri-stem-vyroci-velke-rijnove-socialisticke-revoluce-existovat-euro-.aspx

Žádné komentáře:

Okomentovat