12.04.09

KĽDR nie, Izrael áno?

Bezpečnostná rada OSN vo vyhlásení odsúdila KĽDR za odpálenie rakety z 5. apríla a sprísnila sankcie proti izolovanej komunistickej krajine. Vo vyhlásení sa jasne hovorí, že odpálenie rakety bolo porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcej KĽDR odpaľovanie balistických striel, prijatej potom, ako krajina v roku 2006 uskutočnila jadrový test.
Bezpečnostná rada OSN vo vyhlásení zároveň žiada zmrazenie majetku spoločností alebo organizácií, podieľajúcich sa na transakciách spojených s dovozom alebo vývozom rakiet, jadrových zbraní a ďalších zbraní hromadného ničenia.
A kým média upriamovali pozornosť na to čo sa deje v KĽDR a Barack Obama vo svojom vyhlásení v Prahe presviedčal ako musí svet na túto provokáciu s patričnou tvrdosťou reagovať, tak za podpory USA dňa 7.apríla Izrael úspešne otestoval raketu Arrow II svojho protibalistického systému, ktorého cieľom je ochrana proti prípadným útokom Iránu a Sýrie. Oznámilo to izraelské ministerstvo obrany.Raketa Arrow zasiahla cieľovú strelu, ktorá simulovala iránsku raketu Šaháb a ktorú odpálilo izraelské lietadlo nad Stredozemným morom, uviedol zdroj z rezortu obrany. Izraelský rozhlas informoval, že išlo v poradí o 16. skúšku rakety Arrow. Podľa zdroja 90 percent týchto testov bolo úspešných. Projekt systému protiraketovej obrany Arrow financujú spoločne Izrael a USA a má slúžiť ako strategický štít proti balistickým strelám vo výzbroji Iránu a Sýrie.Do prevádzky uviedli v krajine najmenej dve batérie rakiet Arrow a Izrael systém testuje s cieľom zvýšiť jeho účinnosť vo veľkých výškach a proti viacerým súčasne prichádzajúcim strelám.
O tom nám už ale pán Obama nič nepovedal...

zdroj: http://dnes.atlas.sk/svet/azia/554903/osn-sprisnilo-sankcie-za-odpalenie-rakety-kldr
http://dnes.atlas.sk/svet/azia/553873/izrael-otestoval-protiraketovu-strelu

Žádné komentáře:

Okomentovat