22.04.09

Izrael nebude spolupracovat s OSN na vyšetřování válečných zločinů

Izraelská vláda oznámila, že nebude spolupracovat s OSN na vyšetřování válečných zločinů, které izraelská armáda spáchala v pásmu Gazy během své invaze. Rada OSN pro lidská práva přitom pověřila bývalého prokurátora zabývajícího se válečnými zločiny Richarda Goldstona, aby prošetřil obvinění z porušování lidských práv, kterých se během války v Gaze měly dopouštět obě strany. Za války bylo zabito 1417 Palestinců, vesměs civilistů.
Podle izraelského ministerstva zahraničí rozhodnutí o nespolupráci znamená, že vláda tým OSN nevpustí ani do země. Činitelé OSN se tak budou muset spolehnout na to, že je do Gazy ze svého území vpustí Egypt.
Krátce před zahájením války izraelské úřady zadržely na letišti v Tel Avivu i zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva Richarda Falka. Po několika hodinách v cele byl vypovězen ze země. Izrael tvrdil, že Falk, profesor Princetonské univerzity, není kvůli své kritice židovského státu „vítán".
Izrael přitom oficiálně zahájil vlastní vyšetřování svých válečných zločinů v Gaze, po několika dnech však všechny případy zamítl jako nepodložené.

zdroj: http://voltaire.netkosice.sk/index2.html

Žádné komentáře:

Okomentovat