07.04.09

svet bez jadrových zbraní? čo vlatne Obama povedal

Vymažme všetky jadrové zbrane z povrchu Zeme. S takouto výzvou vystúpil americký prezident Barack Obama pred desaťtisícami ľudí, zhromaždenými na Hradčanskom námestí v Prahe. Šéf Bieleho domu sa dotkol aj témy, ktorá Čechov zaujíma najviac - plánovanej výstavby amerického protiraketového dáždnika neďaleko českých Brdov. Obama Prahu ubezpečil, že radar je na programe dňa, kým bude trvať jadrová hrozba zo strany Iránu. Ak by sa však Teherán rozhodol ukončiť svoj jadrový výskum, Amerika na radare trvať nebude. "Keď iránska hrozba zmizne, budeme mať silnejší bezpečnostný základ a hlavný dôvod na postavenie protiraketového štítu v Európe bude odstránený,“ povedal Obama. Inými slovami tak dlho, ako akýkoľvek iný národ má jadrové zbrane, Spojené štáty sa nezbavia tých svojich a samozrejme, pokiaľ Spojené štáty budú vlastniť jadrové zbrane tak ostatné národy si budú udržiavať svoj arzenál.
Jadrové odzbrojenie dostalo aktuálne rozmery aj vďaka tomu, že Severná Kórea odpálila raketu dlhého doletu. Hoci raketa predčasne spadla do mora a nepodarilo sa jej vyniesť do vesmíru telekomunikačnú techniku, akcia Pchjongjangu znepokojila aj Obamu, ktorý pohrozil ostrou odpoveďou. "Severná Kórea znovu nedodržala pravidlá a testovala raketu, použiteľnú ako strelu dlhého doletu,“ vyhlásil v Prahe Obama. Podľa neho musí svet na túto provokáciu s patričnou tvrdosťou reagovať.Čína ale nesúhlasí so zavedením sankcií voči Severnej Kóreii. Podľa Pekingu má Pchjongjang právo na mierový výskum vesmíru. Čína sa tak poprvýkrát jednoznačne vyjadrila k víkendovému odpáleniu severokorejskej rakety, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť satelit. Washington a jeho ázijskí spojenci to ale považujú za porušenie sankcií Rady bezpečnosti OSN.
Podľa čínského ministerstva zahraničia by OSN nemalo vzniknutú situáciu dramatizovať skôr by sa mali zamerať na obnovení rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe. Tie naposledy stroskotali vlani v decembri, keď Pchjongjang odmietol súhlasiť so spôsobom kontroly demontáže jadrového reaktoru.
Peking rovnako odmietol kritiku režimu Kim Čong-ila za odpálenie rakety s tým, že každá krajina má právo na mierový výskum vesmíru.
O tom, že Čína nezvažuje žiadne reštriktívne opatrenia voči Severnej Kóreii svedčí aj čulý obchodný ruch na společnej hranici, ktorú bez obmedzení prechádzajú kamióny s dodávkami tovaru pre KľDR.
Takže aj keď podľa Obamu musí svet na túto provokáciu s patričnou tvrdosťou reagovať, právě Čína a s ňou aj Rusko sú proti.
A kým pán Obama na verejnosti rozprával o mierových riešeniach a o svete bez jadrových zbraní, tak nový rozpočet Pentagonu predstavuje astronomických 800 miliárd dolárov ktoré pôjdu na zbrojenie a vojny.

Je až dojemné čomu dokážu ľudia so slzami v očiach tlieskať!

zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-36626610-znicme-jadrove-zbrane-vyzval-obama
http://www.rozhlas.cz/izurnal/zahranici/_zprava/568233
http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=6758493964278358841&postID=5026952807007897018

Žádné komentáře:

Okomentovat