20.04.09

„ každá sliepka k sebe hrabe",

Na Slovensku sa situácia vyvíja spôsobom, ktorý sa spôsobom nelíši od vzniku fundamentalistického režimu v Iráne pod taktovkou Ajatollaha Chomejního

Vládna politika R. Fica je v príkrom rozpore s právnym systémom Európskej únie
Zdroj: Prof. MUDr. Alexander Rehák, DrSc.
Dátum: 17.4.2009


Poznámka k správe: Cirkev dostáva od Fica milodary

Slovensko smeruje k uniformite vo všetkých sférach verejného života a náboženskej dominancii, aká panovala v stredovekom pomere síl medzi pápežskou mocou a ostatnými národnými štátmi Európy. Prvé výsledky sa už dostavili: pravidelne finančne príspevky zo štátneho rozpočtu, prostriedky na stavby a opravy sakrálnych objektov (viac ako 1 000 stavieb), prevádzku cirkevných škôl, ako aj platy učiteľov náboženstva v štátnych školách, nepredstaviteľne rozsiahle daňové výnimky. Zriadene boli mnohé cirkevne základné a stredné školy (256 katolíckych škôl) a v roku 2000 aj katolícka univerzita. Podľa dokumentu Pastoračný a evanjelizačný plán „cirkev je povolaná, aby ľuďom prinášala spásu prostredníctvom ohlasovania Evanjelia." S týmto možno súhlasiť, za podmienky, že sa to týka občanov, ktorí si to želajú, že to nebude na úkor iných občanov a že tým cirkev nebude zasahovať do právomoci, ktoré jej nepatria a ktoré prislúchajú štátu. A tu sa začínajú rozchádzať slova so skutkami.

Už tento stručný pohľad vnucuje názor, že na Slovensku sa situácia vyvíja spôsobom, ktorý sa svojim spôsobom nelíši od vzniku fundamentalistického režimu v Iráne pod taktovkou Ajatollaha Chomejního alebo zrodu neblahého režimu Taliban v Afganistane. Líši sa v jeho smerovaní, t. j. namiesto moslimskej pravdy sa posadila na trón „kresťansko-katolícka" pravda ako štátna ideológia, ktorej sa pripisuje charakter meradla použiteľného na všetky oblasti myslenia, správania a rozvíjania verejného i súkromného života celého štátu a všetkých občanov. Jedným zo základov smerovania celej Európskej únie sú princípy zakotvene v Európskom dohovore o ľudských právach, ktorý ratifikovala aj Slovenska republika. Článok 9 - Sloboda myslenia, svedomia a náboženstva tohto dohovoru hovorí: „Každý ma právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania; toto pravo zahŕňa slobodu zmeniť svoje náboženské vyznanie alebo presvedčenie, ako aj slobodu prejavovať svoje náboženské vyznanie alebo presvedčenie." Medzinárodné známy odborník práva, profesor Amsterdamskej univerzity Ben Vermeulen veľmi podrobne analyzoval tento dokument a sformuloval tieto závery:
• Povinná (vnucovaná) viera je protirečenie odporujúce tomuto dokumentu.
• Nenáboženské presvedčenia sú rovnocenné s náboženskou vierou.
• Sloboda voľby vlastného presvedčenia zahŕňa aj pravo nemať nijaké náboženstvo a nebyť nútený ku konaniu, ktoré je výrazom zásad takého náboženstva, ktoré si občan neosvojil.
• Rovnosť pred zákonom zaručuje, že keď štát dáva jednému náboženstvu privilégia alebo podporu, všetky ostatne organizácie majú pravo dostavať od štátu rovnaké podmienky.
(Pozri Ben Vermeulen: The Freedom of Thought, Conscience and Religion IN: SIM Special 15)

Slovensko sa zaviazalo vo svojom právnom systéme prevziať všetky zásady zakotvene v právnom systéme Európskej únie (acquis communautaire) ako podmienku integrácie do EU. Základná zmluva a všetky dodatkové zmluvy, ako aj doterajšia vládna politika vykonávaná od novembrovej revolúcie je v príkrom rozpore s týmito zásadami. Sprisahanecky trojuholník proti nastupujúcej sekularizácii v Európskej únii - Svata stolica, Biskupská konferencia SR a slovenská štátna sprava spolu so zákonodarnou mocou nie sú rovnocenní partneri v podnikaní. Zatiaľ čo prví dvaja sa správajú podľa osvedčeného pravidla kapitalizmu riadiť sa predovšetkým vlastným osohom a podľa nášho ľudového pravidla „ každá sliepka k sebe hrabe", Slovensko ako celok je v tejto vysokej hre iba obetným baránkom, ktorého napokon vycicajú až do morku kosti. Treba poľutovať generácie, ktoré nastúpia a ktoré budú musieť vynaložiť veľa úsilia a času, kým Slovensko navrátia k naozaj demokratickému smerovaniu, bez ktorého život v budúcej EU nie je predstaviteľný.

Zdroj http://www.voltaire.netkosice.sk/index2.html

Žádné komentáře:

Okomentovat