09.04.09

Problémy s internetom v Gruzínsku

Značná časť Tbilisi je od stredajšieho podvečera bez internetu, alebo len s veľmi pomalým pripojením, konštatuje gruzínský server Gruzia Online. Najväčší poskytovateľ internetu v tejto krajine, Caucasus Online, ktorý pokrýva takmer dve tretiny trhu, oznámil závažné technické problémy.
Internet je pomalý a spojenie funguje len na stránky s domácimi gruzínskými doménami. Medzinárodné stránky sú zablokované a nefunguje ani skype.
Na telefonických linkách Caucasus Online je len automatický záznamník, ktorý sa ospravedlňuje za vzniknuté problémy a sľubuje nápravu v najbližších dňoch.
Dá sa predpokladať, že výpadok internetu súvisí s protestnými akciami za odstúpenie prezidenta Saakašviliho, ktoré gruzínska opozícia oznámila na dnešok. Nebolo by to však prvýkrát, kedy gruzínska vláda siahla, pre ňu v kritických situáciách, k obmedzeniu internetu. Naposledy sa tak stalo napríklad v auguste 2008, keď kvôli vojne v Južnej Osetii zablokovali stránky s ruskými doménami. Svoj krok vtedy Saakašvili zdôvodnil tým, že ruské média sú pri popise udalostí predpodjaté a šíria propagandu.

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=6723

Žádné komentáře:

Okomentovat