25.04.09

Z laboratórií armády USA zmizli vzorky smrteľného vírusu

Baltimore - Americké armádne laboratórium na základni Fort Derick v štáte Maryland potvrdilo špekulácie, že z komplexu zmizli ampulky s veľmi nebezpečným vírusom.

Jedná sa o vzorky tzv. venezuelskej encefalitídy, ktorá napadá predovšetkým kone, ale môže byť smrteľná aj pre človeka, hlavne pre deti. Zatiaľ posledný prípad infekcie na území USA bol zaznamenaný v roku 1971.

Ako je možné, že sa vzorky stratili, zatiaľ armáda nie je schopná vysvetliť. Hovorca vyšetrovacieho armádneho tímu Christopher Grey podľa televízie CNN prehlásil, že vyšetrovanie doteraz nepreukázalo „známky zločineckej aktivity."

Jeden z pracovníkov výskumného centra zistil podľa zoznamu, že v mraziacich boxoch ampulky s vírusom chýbajú. O vzorky sa staral vedec, ktorý v roku 2004 odišiel do dôchodku.

Vyšetrovaním sa zistilo, že pred časom sa mraziace zariadenie v laboratóriu pokazilo a niektoré vzorky museli byť zničené. V zoznamoch, ktoré evidovali množstvo a pôvod skladovaných substancií, sú ale vraj nezrovnalosti.

Nejedná sa o prvý škandál, spojovaný s Fort Derickom. V roku 2001 bol tamojší vedec Bruce Ivins obvinený, že na konci roka 2001 rozosielal na niektoré adresy v USA dopisy s antraxom. Potom spáchal sebevraždu.

Tzv. venezuelskú konskú encefalitídu môžu na človeka prenášať komáre. Príznaky sú horúčka, prudké bolesti hlavy a zvracanie. Táto choroba je rozšírená hlavne v Latinskej Amerike, odkiaľ pochádza aj jej názov.

zdroj: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=635504

Mystery at Fla. polo match: 21 horses die

Žádné komentáře:

Okomentovat