20.04.09

Wall Street v tundre

Tu nájdete zaujímavý článok od Michaela Lewisa o tom, ako sa z rybárov v priebehu pár rokov stali investiční bankári, ktorým sa podarilo zbankrotovať celý Island. Pre tých, ktorí nečítajú po anglicky, aspoň krátky úryvok.

„Pred októbrom boli významní bankári hrdinami; teraz sú buď v zahraničí alebo úplne neviditeľní. Pred októbrom si Magnus (ktorý ešte niekoľko týždňov dozadu zarábal takmer milión dolárov ročne na menových obchodoch pre jednu z bánk) myslel, že Island je určite bezpečným miestom, no teraz si predstavuje zástupy zlodejov na ceste z ostatných krajín ako chcú vyplieniť jeho trezor a preto mi nedovolí použiť jeho pravé meno. “Píš si, že ak by sa o tom New York dozvedel, hneď by prileteli lietadlá plné rabovačov” premýšľa. “Takmer každý tu má svoje úspory doma.” Keď je už rozrušený, hovorím mu o explóziách pred mojím hotelom. “Áno,” hovorí s úsmevom, “máme tu v poslednej dobe veľa Range Roverov, ktoré sa vznietia a vybuchujú.” Vysvetľuje.
V posledných rokoch sa množstvo Islanďanov zaplietlo do rovnakej ničivej špekulácie. S úrokovými mierami 15,5% a posilňujúcou islandskou korunou sa rozhodli urobiť múdru vec, ak si chceli niečo kúpiť a nemali na to, vzali si pôžičku nie v korunách ale v jenoch alebo švajčiarskych frankoch. Takto platili iba 3% úrok v jenoch a okrem toho pri tom zarobili ešte aj na výmennom kurze, keďže koruna posilňovala. “Rybári hneď objavili túto príležitosť a začali ju využívať v obrovskom meradle”, povedal Magnus. “A zarábali na tom tak veľa peňazí, že finančné záležitosti nakoniec vyhrali nad rybami.” Zarábali na tom tak veľa, že tieto obchody začali robiť aj ich známi. Muselo to vyzerať ako tutovka, na ktorú nepotrebujete ani štipku inteligencie: kúpte si tieto domy a autá, ktorých ceny neustále rastú, za požičané peniaze s tak nízkym úrokom, že vám v podstate platia za to, že si ich požičiavate.. Ale po tom, čo v októbri koruna prudko oslabila, jeny a švajčiarske franky, ktorými sa splácali úvery, mnohonásobne zdraželi. Teraz veľa Islanďanov – najmä mladých – vlastní domy s cenou 500 000 USD a hypotékou 1,5 milióna dolárov, a Range Rovery za 35 000 dolárov so splátkami 100 000 USD za toto auto. Čo sa týka problémov s Range Rovermi, exitujú dve okamžité riešenia. Jedno je naložiť ho na loď, poslať do Európy a pokúsiť sa ho predať v mene, ktorá má ešte hodnotu. Ďalšie je zapáliť ho a zhrabnúť poistku: Boom!“

Michael Lewis

April 2009, Vanity Fair

Pre INESS preložil Erik Krchňavý

http://www.iness.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=2030

Žádné komentáře:

Okomentovat