19.04.09

Obama je na hraně porušení mezinárodního práva

Rozhodnutí Baracka Obamy netrestat vyšetřovatele CIA, kteří proti vězňům používali waterboarding a další mučící techniky hraničí s porušením mezinárodního práva, konstatoval zpravodaj OSN pro otázky mučení. „Spojené státy, stejně jako ostatní země, jsou součástí konvence OSN proti mučení, a tak jsou povinny vyšetřit mučení a postavit před soud všechny, proti nimž bude dostatek jasných důkazů,“ prohlásil zvláštní zpravodaj OSN Manfred Nowak pro rakouský deník Der Standard.
Zároveň dodal, že si nemyslí, že by Obama zašel tak daleko a zaručil příslušným vyšetřovatelům CIA amnestii, a možnost jejich soudního stíhání je tak stále ještě otevřená.
Obama ve čtvrtek prohlásil, že agenti CIA mučili vězně v dobré víře, že tím neporušují americké zákony. Navzdory tomu se ale CIA obává, že její agenti soudu neujdou, neboť čtyři zveřejněná memoranda Bushovy vlády povolující mučení jsou jen malým okénkem do světa tajných mučíren CIA.
„Tato memoranda jsou jen prvními kostkami domina,“ prohlásil Jameel Jaffer, právník z Americké unie občanských práv (ACLU), která si soudní cestou vymínila jejich zveřejnění. „Pro Obamovu administrativu teď bude mnohem těžší najít právní argument pro utajení ostatních.“
Bývalý důstojník CIA pro The Sunday Times konstatoval, že ještě bude třeba odhalit většinu informací o tajných věznicích. „Víme, kolik lidí z nich bylo propuštěno, ale nevíme, kolik lidí do nich bylo uvrženo. Umřel někdo během waterboardingu? Zašli mučitelé příliš daleko?“

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=6870

Žádné komentáře:

Okomentovat