13.04.09

Inflácia 230 miliónov percent zrušila menu v Zimbabwe

Inflácia, ktorá dosiahla v Zimbabwe ročnú mieru 230 miliónov percent, zrušila národnú menu, zimbabwiansky dolár. Vládou kontrolovaný Sunday Mail uviedol, že národná mena prestáva platiť najmenej na rok. Nikto jej nikde neverí.
Krajina začne uvažovať o zavedení vlastnej meny, až keď dôjde k obnoveniu priemyselnej výroby. Noviny citovali ministra hospodárstva a rozvoja Eltona Mangomu, že teraz nejestvuje nič, o čo by sa mohla národná mena opierať. Vláda ešte v januári povolila, aby sa v krajine používali viaceré zahraničné meny, medzi nimi sú euro, americký dolár a juhoafrický rand. Predpokladala, že sa jej opatrením podarí zabrzdiť šprintujúcu hyperinfláciu.
Situácia tohto afrického štátu, ktoré bolo kedysi obilnicou kontinentu, je čoraz kritickejšia. Miera nezamestnanosti sa blíži k 90 percent. Krajina nemá zahraničné devízy. V tejto situácii vypukla cholera. Štát je odkázaný na zahraničnú pomoc.
Avšak potenciálni zahraniční darcovia neprichádzajú. V prvom rade žiadajú, aby koaličná vláda preukázala akcieschopnosť a začala uskutočňovať politické a hospodárske reformy. Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

zdroj:http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/clanek.phtml?id=1179680

Žádné komentáře:

Okomentovat