23.05.09

vakcíny proti herpes viru

21.05.2009 - exkluzivně ze zahr. zdrojů - Péče o zdraví

Zdraví 1300 dívek poškozeno očkovacími vakcínami proti herpes viru; bizarní vedlejší účinky jako paralýza a epilepsie

Pozn. red.: Nechte očkovat své dcery, křičí na své čtenáře Blesk (Nákaza virem způsobující rakovinu čípku hrozí i malým dívkám). Je to opravdu moudré?

Více než 1300 dívek ve Velké Británii mělo negativní reakci na vládou nařízenou vakcínu Cervarix proti lidskému papilomaviru (HPV), a to podle nepříznivých událostí, které nashromáždili lékaři Regulační agentury pro medicínu a zdravotnické produkty (MHRA).

„Když zavedli tuto novou vakcínu, měli jsme vážné obavy ohledně její bezpečnosti,“ řekla Jackie Fletcher z Jabs, podpůrné skupiny pro ty, kdo byli negativně dotčeni vakcínami. „Stávající statistika podrobně uvádějící nepříznivé reakce – včetně případů epilepsie a křečí – potvrzuje, že jsme měli obavy právem.“

Cervarix, vyráběný GlaxoSmithKline, očkuje pacienty proti kmenům HPV 16 a 18, o kterých se věří, že jsou u pacientů zodpovědné za 70% rakoviny pochvy. Britská vláda začala s programem očkování všech středoškolaček v září 2008, a injekci zatím dostalo 700,000 z nich. Plánem vlády je mít očkované všechny dívky mladší 18 let do r. 2011.

Kritici nicméně namítali, že vláda postavila své rozhodnutí na studiích u žen mladších 26 let, spíše než na studiích provedených u dívek školního věku. Navíc, zatímco se ukázalo, že vakcína chrání proti infekci HPV krátkodobě, neexistují žádné důkazy její dlouhodobé účinnosti nebo o tom, že skutečně snižuje míru výskytu rakoviny.

Zprávy MHRA uvádí celkem 2,891 nepříznivých událostí hlášených u 1,340 dívek. Většinu tvořily menší a krátkodobé problémy, jako otoky, vyrážky, bolesti nebo mírné alergie na vakcínu. Řada případů byla nicméně závažnějších, včetně 20 případů rozmazaného vidění, čtyř případů křečí, jednoho případu záchvatu a jednoho epileptické příhody. Bylo hlášeno pět případů paralýzy, včetně Bellova ochrnutí (tvář), syndromu Guillain-Barre (nohy), hyopaestezie (ztráta hmatu) a hemiparézy (závažné oslabení nebo paralýza poloviny těla).

„Vláda se za daného počtu vedlejších účinků musí podívat na budoucnost tohoto programu,“ řekla Fletcher.

Zdroj translation OSUD.cz 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat