23.05.09

Obama slíbil držet izraelské jaderné „tajemství“

Izraelské vedení si muselo kolektivně vydechnout úlevou poté, co se ukázalo, že izraelský jaderný arzenál, který je už léta veřejným tajemstvím, zůstane „tajemstvím“ i oficiálně dál.
V uplynulých týdnech se totiž rojily spekulace, že by Barack Obama v rámci svých diplomatických snah o řešení íránského jaderného programu nebo v souvislosti se svou vizí světového jaderného odzbrojení mohl sáhnout i na izraelské jaderné zbraně. Nejmenovaný vysoký izraelský diplomat ve Washingtonu však svou vládu ujistil: „Nic takového se nikdy nestalo a ani nestane,“ prohlásil s tím, že Bílý dům i za nynější administrativy bude pokračovat v politice „neptej se a nic neříkej“.
Náměstkyně ministra zahraničí USA Rose Gottemoellerová přitom počátkem května obsadila titulní stránky izraelských médií, když naznačila, že by Obamova vláda chtěla, aby se Izrael a další země připojily je smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Nyní se však zdá, že izraelské tajné zbraně dál budou oficiálně neexistovat a proto se na ně nebudou vztahovat ani žádné mezinárodní smlouvy.

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=7326

Žádné komentáře:

Okomentovat