07.05.09

Nový Berlínsky kongres pre Európu?

Dnes je nad Slnko jasnejšie, že všetci tí, ktorí nás presvedčovali o nemennosti hraníc v Európe, musia svoj názor na túto tému korigovať. Len nedávno Srbsko podalo na Medzinárodný súd žalobu na Kosovo, kvôli jeho odtrhnutiu sa vo februári 2008. Odtrhnutie sa tejto srbskej provincie uznalo veľa vplyvných štátov sveta – čo je skutočným precedensom nemajúcim obdoby od roku 1945. Samozrejme, nové štáty vznikali aj po roku 1989 delením starých federácii – ako v prípade Česko-Slovenska, alebo bývalej Juhoslávie. Aj zo ZSSR sa odčlenilo nemálo predtým samostatných štátov. Čiže hranice sa menili aj vtedy. Je preto utópiou domnievať sa, že dnes zmena hraníc nie je možná.

Komu by nestačil tento príklad, že rozširovanie EÚ o nové územia a občanov by nebol možný, treba uviesť, že zhruba pred mesiacom sa EÚ z večera na ráno rozšírila, bez toho, aby si to vôbec niekto všimol. Len drobná agentúrna správa, ktorú som ledva postrehol a pritom taká dôležitá! Ostrov Mayotte, ležiaci pri pobreží Afriky pri Madagaskare, sa referendom, v ktorom 94 % voličov hlasovalo za, pripojil ako provincia k Francúzku. To znamená, že sa stal súčasťou Francúzskeho štátu. A ako vieme, Francúzko je taktiež člen EÚ. Mayotte s 216 000 obyvateľmi neeurópskeho pôvodu sa stalo z večera do rána členom EÚ s eurom, bez čakacích lehôt, prístupových rokovaní, negociácií a iných nekonečných maratónov! Prečo by sa potom nemohlo stať Zakarpatsko rovnakou cestou súčasťou Slovenska? Je zrejmé, že v dohľadnej dobe nás čaká niečo podobné, ako Berlínsky kongres v roku 1878. A integrácia krajín do EÚ ešte viac posilní proces obnovovania národných štátov, s hranicami, ktoré sú spravodlivé a historicky dané.

Napísal SLAVOMÍR HROMADA

celý článok tu

zdroj: http://beo.sk/multikulturalizmus/933-novy-berlinsky-kongres-pre-europu

1 komentář:

  1. Zdravim,

    s prekvapenim som sa cez google dozvedel, ze moj clanok sa ocitol na tejto stranke. Nemam nic proti tomu, aj ked sa mi zda nekorektne, ze je z neho uverejnenych mozno len 20% a niektore veci su vytrhnute z kontextu...

    Slavomir Hromada

    OdpovědětVymazat