03.05.09

Tamiflu – spása alebo skaza?




28.4.2009 prináša spravodajský portál i-dnes.cz článok Z lékáren mizí roušky i tamiflu ako reakciu verejnosti na nový vírus A H1N1. - Obavy veřejnosti pociťují také lékárníci, lidé mají zájem o tamiflu, jeden z léků proti prasečí chřipce. "Dřív se o něj nikdo nezajímal, teď se chodí hodně ptát, už přišlo asi deset lidí s receptem," popsala Jana Gregorová z lékárny Fakultní nemocnice Bulovka. – píše sa okrem iného v článku.

Vráťme sa do roku 2006 – keď vo svete prepukla histéria okolo vtáčej chrípky.
Vlády štátov zasadajú nad pandemickým plánom. Očkovacia látka proti pandémii ale neexistuje, jedná sa s farmaceutickými firmami o tom, že pokiaľ niektorá z nich vakcínu vyvinie, tak ju v prípade pandémie dodá. Štáty EÚ nakupujú antivirotiká Tamiflu a Relenza - majú v prípade ohrozenia aspoň zmierniť a skrátiť priebeh ochorenia chrípkového typu.
V roku 2007 sa ale začínajú v médiách objavovať informácie z Japonska, tamojšia vláda zakazuje Tamiflu. Oficiálny zákaz podávania lieku Tamiflu platí pre mladistvých. Zákaz bol vydaný potom, čo sa u teenagerov liečených na chrípku začali vyskytovať pokusy o sebevraždu. Podľa japonskej vládnej správy, zomrelo pri podávaní lieku 54 osôb. 15 z nich, ktorý boli vo veku 10 až 19 rokov, malo vyskočiť z okna. Ostatní sa zas mali pod vlivom Tamiflu pokúsiť ukončiť svoj život pod kolesami áut. K tomu sa pridružuje sedem prípadov dospelých, ktorí sa pod vlivom Tamiflu o sebevraždu rovnako pokúšali, z čoho dvaja úspešne. Masato Tashiro, ktorý je šéfom oddelenia v japonskom Národnom ústave pre infekčné ochorenia, sa pre časopis New Scientist vyjadril, že čo sa jeho samotného týka, myslí si, že Tamiflu sa môže dostávať z krvi do mozgu a že naše chovanie môže ovlivňovať.

Podľa výrobcu je tomu presne naopak.

Zdá sa, že zakopaný pes je práve v otázke prestupu lieku do mozgu. Mozog je chránený vysoko nepriepustnou hradbou, ktorá bráni tomu, aby sa do neho dostávali látky, ktoré by ho mohli ohroziť. Molekula účinnej látky, ktorou je oseltamvir, je dosť veľká a do mozgu by z krvného riečišťa prechádzať nemala. V roku 2004 firma Roche, ale zverejnila varovanie, že by sa Tamiflu nemalo podávať deťom mladším jedného roka. Toto rozhodnutie padlo po pokusoch na myšiach. Ukázalo sa, že na mladé myši, ktoré ešte nemali celkom vytvorenú mozgovú bariéru, liek pôsobil znížením mozgovej aktivity a mladé myši uhynuli.Za normálnych okolností by ale Tamiflu ochrannou bariérou mozgu prenikať nemal. Lenže! Pri ochorení nemusí byť všetko normálne a pomery sa môžu zvrtnúť. Je známe, že pri zápale sa priepustnosť membrán mení. A práve k takému stavu môže pri chrípke dochádzať. Tým tiež japonskí lekári argumentujú. Obávajú sa, že pri chrípke zmenená priepustnosť membrán v mozgu dovoľuje lieku Tamiflu aby sa dostával do mozgu, znižoval jeho aktivitu a menil naše chovanie. Južná Kórea, Nový Zéland, Thaiwan a Európska únia na vzniknutú situáciu reagovali tak, že zverejnili varovanie smerované k lekárom, aby si všímali a sledovali prípadné poruchy v chovaní mladistvých, ktorým liek Tamiflu predpisujú. Po vzore Japonska ale liek pre použitie u mladistvých, nezakázali.

V stanovisku Státního ústavu pro kontrolu léčiv – sa okrem iného píše „príčinný vzťah medzi prípravkom Tamiflu a uvádzanými neuropsychiatrickými príznakmi zatiaľ nebol preukázaný“, to ale znamená, že zatiaľ nebol ani nepreukázaný.

Ako je to však s informovanosťou verejnosti v prípade nepriaznivých účinkov lieku?
Pokiaľ sa počas klinických skúšok ukáže, že testovaný liek má nejaké vedľajšie účinky, odborná verejnosť sa to často nedozvie, pretože výsledky nie sú nikde publikované. Vyplýva to z analýzy Lyonskej univerzity a americkej Mayo kliniky zverejnenej v odbornom časopisu PLoS Medicine. Farmaceutické firmy evidentne nemajú záujem zverejňovať výsledky, ktoré poukazujú na škodlivé účinky testovaných látok. To neznamená, že by sa také prípravky mohli dostať na trh, pretože aj pre povolenie ďalších fáz testov sú uspokojivé výsledky v prvej fáze potrebné a zadávateľ ich musí predložiť nezávislej etickej komisii, ktorá skúšky schvaľuje. Odborná verejnosť ale nie je dostatočne informovaná o pôsobení látok, ktoré do ďalších kôl testovania neprešli. Tým sa brzdí a komplikuje ďalší výskum.

ďalším zarážajúcim faktom je, že:
"Testovanie nových farmaceutických prípravkov na ľuďoch je schvaľované etickými komisiami na základe predpokladu, že riziká týchto testov budú vyvážené prínosom k vedeckému poznaniu, ktoré je pre spoločnosť dôležité. Pokiaľ však takto získané poznatky zostanú skryté, sú akékoľvek potenciálne riziká neprimerané," uvádzajú autori.
Avšak za týchto podmienok ani schválením príslušných regulačných úradov nie je o osude lieku rozhodnuté navždy. Už mnohokrát sa stalo, že liek bol neskôr stiahnutý, pretože boli napríklad odhalené jeho vedľajšie účinky.

Sme ako pokusné myši farmaceutických korporácií v jednom veľkom laboratóriu nazývanom Zem. Svedčí o tom aj čulá komunikácia medzi firmou Baxter, ktorá sa v mesiaci február „preslávila“ zaslaním kontaminovaných vakcín do 18 krajín a kontrolným úradom pre kontrolu liečiv :

Sdělení SÚKL ze dne 27.4.2009

Pozastavení používání léčivého přípravku Plasmalyte roztok inf. sol.
Na základě opatření držitele rozhodnutí o registraci, společnosti BAXTER CZECH spol. s.r.o. Praha, ČR, se pozastavuje do odvolání používání léčivého přípravku:
Plasmalyte roztok, inf.sol., 10x1000 ml, kód SÚKL: 0011671, š.: 08K10E1F, exp.: 10/2011.
Důvodem pro pozastavení používání je podezření na bakteriální kontaminaci.
Odbor inspekční
27.4.2009
http://www.sukl.cz/sdeleni-sukl-ze-dne-27-4-2009

Teda ani nie 3 mesiace po škandále ktorý podľa českej legislatívy nie je možné kvôli dieram v zákonoch potrestať - Firmě /Baxter/, která vakcíny testovala na zvířatech, žádný trest nehrozí. Naopak, úřady se shodují, že se zachovala správně. Kontrolu tu provedl jak Státní ústav pro kontrolu léčiv, tak Státní veterinární správa.

Nedostanú ani len pokutu:
"Tam není důvod pro žádnou pokutu. Teď tam probíhají dezinfekční opatření, a to ta nejsilnější, jaká mohou být - použil se 70procentní etanol a ten dokonale zabíjí všechno živé," říká Josef Duben z veteriny.
http://www.tribune.cz/clanek/5512

Celá vec s infikovanými vakcínami bola uzavretá nasledovne: Rakouskou pobočku americké farmaceutické společnosti Baxter prověřuje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMEA).
http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=550&typ=1&val=88419&ids=3531

a ďalej:

INFORMACE ZAHRANIČNÍCH INSPEKTORÁTŮ:
1. Sdělení německého inspektorátu
Z důvodu závady v jakosti (možná přítomnost jiné síly léčivého přípravku v balení) se na základě sdělení německé regulační autority stahuje léčivý přípravek FSME Immun 0,25 Junior, suspension for injection, pre-filled syringes, č.š. VNR1H01E, výrobce Baxter AG Vienna. Dle sdělení držitele rozhodnutí o registraci tohoto léčivého přípravku v ČR, společnosti Baxter Czech spol. s r.o. Praha, byla do České republiky dovezena pouze šarže VNR1H01E-AE, která je specifická pro český trh. Uvedený problém se týká šarže VNR1H01E-AA, která nebyla určena pro ČR.
http://www.sukl.cz/brezen-2009-1

V roku 2008 samotná firma Baxter rozposiela oznam kde informuje lekárov, že Společnost Baxter Healthcare v poslední době obdržela zvýšené množství hlášení týkajících se viditelné tvorby bílé sraženiny v linkách během hemofiltrace při kontinuální renální substituční léčbě (CRRT) při použití přípravku Accusol 35. Celkový počet obdržených hlášení do 17.července je 42.Většina těchto hlášení je z Velké Británie z května a června 2008, ale některé jsou také z Polska a Austrálie. Pokud se sraženina objeví, je pozorována buď v pre-dilučních nebo post-dilučních linkáchpo několika hodinách léčby.
http://www.sukl.cz/uploads/Farmakovigilance/Bezpecnostni_informace/DDL_Accusol.pdf

vráťme sa, ale k samotnému Tamiflu. Už v roku 2007 prinášajú média informáciu, že „Zatím jediný účinný lék proti viru ptačí chřipky Tamiflu by mohl přestat fungovat. „Vědci zjistili, že účinnou látku oseltamivir, kterou lék obsahuje, neumí lidské tělo zcela zpracovat. Tělo vstřebá pouze 20 procent látky a zbytek odchází z těla ven a dostává se do odpadních vod. Látka nahromaděná v řekách a jezerech pak může způsobit rezistenci viru H5N1 na lék.“

V roku 2008 sa môžete dočítať, že „Sezónní chřipkový virus H1N1 vykazuje větší odolnost vůči léku Tamiflu, než se všeobecně očekávalo. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO).“

V mesiaci február 2009 sa opätovne objavuje informácia, že Tamiflu prestáva pôsobiť. Celá Európa rieši čo s ním.
O mesiac neskôr v marci 2009 sa už bez pochybností odborníci vyjadrujú, že Tamiflu je na novú chrípku prikrátky a jeho zásoby nemusia byť v prípade vypuknutia celosvetovej chrípkovej epidémie na úžitok. Svetom sa teraz šíry varianta H1N1, na ktorú tento liek nezaberá.
Opakujem išlo o správy z rokov 2008 a 2009 teda pred vypuknutím pandémie a premenovaním prasačej chrípky na vírus A H1N1.

Medzitým Tamiflu sprevádzajú informácie o tom, že vlády EÚ nakúpili tento liek a momentálne nevedia čo s ním. Čo s ním bude, pokiaľ sa naplnia obavy odborníkov a liek prestane pri chrípke účinkovať? "Doba expirácie sa predĺžila na sedem rokov. Až vyprší, už ho samozrejme nebudú môcť použiť".

Nad tým, že si tu niekto manipuluje ešte aj s dĺžkou expirácie tohto prípravku a vôbec so samotnou expiračnou dobou je škoda sa aj zamýšľať.

Na záver už len pripojím to čo nám je opakované neustále – vírus chrípky neustále mutuje – áno súhlasím. Ale potom je potrebné dodať, že samotné Tamiflu nejakým spôsobom blokuje funkciu bielkovinového obalu, ale tento postup je rovnako vysoko špecifický čiže podtrhnuté a spočítané – jeden liek = jeden typ vírusu .

Verejnosti je, ale prezentované, že Tamiflu na nový vírus zaberá. Verejnosti sú každým dňom prezentované iné čísla o úmrtiach na nový vírus. Verejnosti je prezentované, že svet zasiahla pandémia chrípky. Korporácie s pochybnou minulosťou sú prizvané aby vyvinuli nový typ vakcíny. Ale je veľa vecí ktoré pred verejnosťou ostávajú zamlčané a otázky ostávajú nezodpovedané... skrátka biznis je biznis

Žádné komentáře:

Okomentovat