16.05.09

Odporná pravda o zahraniční pomoci v Afghánistánu

Přehnané sumy mezinárodní pomoci válkou zasaženému Afghánistánu jsou rozhazovány západními dobročinnými organizacemi pro potřeby jejich vlastních úředníků.

„Finanční prostředky z práce lidí a peníze od daňových poplatníků ze Spojených států, Velké Británie a dalších zemí jdou na pomoc Afghánistánu ve stavbě silnic, přehrad a rozvodů elektřiny,“ řekl člen parlamentu a bývalý ministr plánování Ramazan Bashardost.

Bashardost dodal: „ale když peníze do Afghánistánu dojdou, jsou utraceny lidmi, kteří mají auta v ceně 60.000 USD a kteří bydlí v domech s měsíčními nájmy 15.000 USD. Ty peníze jdou z 90 procent do logistiky a administrativy.

Vysoké výdaje plateb, chránící a ubytující západní úředníky v palácovém stylu pomáhají vysvětlit, proč Afghánistán poskočil ze 178 na 174 pozici v OSN, co se týče majetku a bohatství.

Čtvrti hlavního města Kábulu byly zabrány, nebo přestavěny k ubytování lidí ze západu pracujících pro dobročinné agentury či velvyslanectví.

„Tenhle dům jsem pronajímal za 30.000 USD měsíčně dobročinné organizaci. Bylo to tak drahé, protože má 24 pokojů s řadou koupelen, jakož i obrněné dveře a neprůstřelná okna“, řekl Torialai Bahadery, ředitel Property Consulting Afghanistan.

Chamtivost dobročinných agentur a zahraničních dodavatelů, kdy každá ložnice musí mít vlastní koupelnu přichází navzdory skutečnosti, že 77 procent Afghánců nemá přístup k čisté vodě.

V době, kdy extrémní chudoba obrací mladé Afghánce k boji za Taliban, berou zahraniční poradci v Kábulu platy 250.000 až 500.000 USD ročně.

Vysoká míra plýtvání penězi ze zahraniční pomoci dokonce znepokojuje i afghánskou vládu.

„Byl jsem v provincii Badakhshan v severním Afghánistánu, která má 830.000 obyvatel, většinu závislých na zemědělství“, říká Matt Waldman, šéf oddělení mezinárodní organizace Oxfam v Kábulu.

„Celkový rozpočet místního zemědělství, zavlažování a chovu skotu, což je extrémně důležité pro zemědělce v Badakhshanu, je pouze 40.000 USD. To odpovídá platu zahraničního konzultanta v Kábulu na několik měsíců.

Odporná pravda o zahraniční pomoci v Afghánistánu se vynořuje v době, kdy je země v posledních měsících svědkem rostoucí míry násilí. Talibanští útočníci uskutečnili řadu smrtících útoků a nyní kontrolují velké části venkova, kde afghánské a mezinárodní síly nemají dost lidského potenciálu k udržení stálé přítomnosti.

Překlad Messin, 12.5.2009 Zdroj: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=13578
http://www.messin.estranky.cz/clanky/afghanistan/afghanistan27

Žádné komentáře:

Okomentovat