29.05.09

ENEF je len projadrovým cirkusom

Podľa environmentálnych organizácií jadrové fórum slúži len na prezentáciu jadrových ambícií Slovenska a Čiech.

Brusel/Bratislava, Slovensko — Medzinárodné environmentálne organizácie Greenpeace, Friends of the Earth a Sortir du nucléaire vyčítajú slovenskej a českej vláde, že zneužívajú Európske jadrové fórum – ENEF ako paltformu na vyhlásenie svojich jadrových ambícií. Organizácie dnes ukončili svoju účasť na ENEFe s výhradou, že v ňom majú veľkú prevahu zástupcovia jadrového priemyslu, kým kritické hlasy a zástupcovia občianskej spoločnosti sú systematicky umlčovaní.

„Premiéri Fico a Fisher dnes majú oznámiť uzatvorenie dohody o výstavbe reaktoru v Jaslovských Bohuniciach. Minulé fórum využil slovenský premiér na oznámenie začatia dostavby Mochoviec. Celý ENEF sa stal len cirkusom projadrovej lobby na prezentáciu svojich plánov plateným z peňazí daňových poplatníkov“, uviedla Ing. Andrea Zlatňanská, energetická kampanierka Greenpeace Slovensko.

Konferencia prebieha pod záštitou Európskej komisie a je platená z verejných prostriedkov s cieľom „viesť otvorenú diskusiu bez akýchkoľvek tabu o budúcnosti jadrovej energetiky v EÚ“. Tri environmentálne organizácie sú jedinými zástupcami občianskej spoločnosti, ktorí boli na fórum prizvaní. Aktívne sa zapojili do predošlých konferencií ale aj stretnutí pracovných skupín v roku 2007.

„Európska komisia sľubovala otvorenú diskusiu, ale naše argumenty sú buď ignorované alebo dokonca prekrucované tak, aby to jadrovej lobby vyhovovalo. Z fóra sa stal cirkus pre vyhlasovanie slovenských a českých ambícií a nie seriózna konferencia“, povedal Jan Haverkamp, delegát Greenpeace na ENEFe.

Ako dodala Patrizia Lorenz zastupujúca Friends of The Earth, ENEF nie je diskusiou všetkých zainteresovaných strán. Príkladom môže byť, že v pracovnej skupine venujúcej sa jadrovej bezpečnosti a riziku šírenia jadrových zbraní sú len zástupcovia jadrových firiem, ktorí sa navzájom uisťujú, že v tejto oblasti nie je problém.

Podľa environmentalistov stratilo jadrové fórum legitimitu a malo by byť rozpustené. Ignorovanie návrhov a materiálov druhej strany na fóre, zneužívanie fóra politikmi na prezentáciu svojich ambícií a vyhlasovanie sporných projektov, akými sú výstavba nového reaktora v Bohuniciach a dostavba Mochoviec sú jasnými ukážkami, ako nekritický môže byť prístup k jadrovej energetike.

Greenpeace podal začiatkom týždňa sťažnosť Európskej komisii pre podozrenie z porušenia predpisov na verejnú súťaž, keď slovenská vláda vybrala ČEZ ako partnera na výstavbu nového reaktora v Jaslovských Bohuniciach bez výberového konania.

zdroj: http://www.greenpeace.org/slovakia/press/tlacove-spravy/enef-je-len-projadrov-m-cirkus

Žádné komentáře:

Okomentovat