20.05.09

Dodávajú USA zbrane Talibanu zámerne?

Po viac než sedemročnej americkej okupácie Afganistanu je Taliban stále dobre vyzbrojený a nemá problém, aby sa americkým vojakom či jednotkám NATO postavil kdekoľvek po celej zemi. New York Times poukazujú na možný zdroj prísunu jeho zbraní.
Deník s odvolaním na amerických činiteľov uvádza, že značné množstvo munície zabavenej mrtvým talibom je „identické“ so strelivom, ktoré USA poskytujú afganskym vládnym jednotkám k boji proti Talibanu. Nie je zatiaľ úplne jasné, akým spôsobom sa k tejto munícii Taliban dostáva, obecne sa ale predpokladá, že mu ju predávajú skorumpovaní dôstojníci afganskej armády.
Tento názor podporuje nedávny audit amerického vládneho účtovníka úradu GAO, ktorému sa nepodarilo dohľadať údaje o osude stoviek tisíc zbraní, ktoré USA do Afganistanu dodali, vrátane kalašnikovov či granátometov.
Rozsah nedostatkov v evidencii je tak veľký, že vyvolal špekulácie o tom, že USA dodávajú takto nepriamo Talibanu zbrane zámerne, aby mali zámienku Afganistan okupovať aj naďalej.

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=7301

Žádné komentáře:

Okomentovat