04.03.09

Washington bojkotuje konferenciu o rasizme

Že svetová veľmoc, akou sú USA tancuje podľa toho, ako Izrael píska, sme si už zvykli. Zmenu nepriniesla ani výmena na poste prezidenta USA. Izrael zavelil, že konferenciu OSN o rasizme treba bojkotovať, tak ju USA bojkotuje ! Hrozí totiž, že toho, ktorý všade vo svete kritizuje prejavy rasizmu, samotného označia za rasistu.Veď čo iného je ideológia o „vyvolenom národe Izraela“, o cennosti židovského života oproti palestínskym podľuďom, ktorí nesmú dokonca ani používať vozovky, vyhradené len pre Izraelcov, ktorých majetok a pozemky sa zabavujú, aby na nich vyrástli ilegálne sídliská tzv. osadníkov, o nedávnej genocíde v pásme Gazy ani nehovoriac.

Washington - USA sa nezúčastnia konferencie OSN o rasizme. Kvôli opakovanej nevyváženej kritiky Izraela v záverečnom vyhlásení sa Amerika konferencie v apríli v Ženeve nezúčastní, povedal v piatok hovorca ministerstva zahraničia USA. Experti vychádzajú z toho, že arabské štáty chcú stretnutie vo Švajčiarsku využiť ako platformu pre ostrú kritiku Izraela.


Izraelský apel na bojkot
Toto rozhodnutie bolo oznámené krátko pred prvou návštevou Hillary Clintonovej ako ministerky zahraničia na Blízkom Východe. Izrael vyzýval konferenciu bojkotovať. 2001 opustili zástupcovia Izraela a USA prvú svetovú konferenciu o rasizme, pretože v jednom návrhu rezolúcie bol sionizmus porovnávaný s rasizmom. Americká delegácia spolupracovala do poslednej chvíle s 30-timi inými štátmi v prípravných zasadnutiach na záverečnej rezolúcii pre konferenciu. Teraz delegácia rozhodla, že návrh "nestojí za záchranu" a nie je zlučiteľný s politikou USA. Účasť na prípravných zasadnutiach zodpovedala vyhláseniam prezidenta Baracka Obamu, že chce silnejšie staviť na diplomaciu a spoluprácu so Spojenými národmi. V prípade, že by bola rezolúcia zmenená, mohla by vláda svoje rozhodnutie o účasti na konferencii prehodnotiť, dodal hovorca. (Reuters)
Washington boykottiert Rassismuskonferenz
http://derstandard.at/druck/?id=1234508247581

zdroj: http://www.prop.sk/marec09.html#p

Žádné komentáře:

Okomentovat