01.03.09

Východná Európa pred výbuchom

Východná Európa čoskoro vybuchne. Ak sa to stane, môže so sebou strhnúť väčšiu časť Európy.

Toto je pohotovostná situácia, ale riešenia pritom nie sú len také jednoduché. MMF nemá k dispozícii prostriedky, aby mohol finančne zachrániť také veľké územia a recesia sa šíri rýchlejšie, než by bolo možné zorganizovať úsilie na záchranu.

Ministri financií a centrálni bankári pobehujú v kruhu, pokúšajúc sa uhasiť oheň tu či tam. Ale to je len otázka času, než sa udalosti úplne vymknú z rúk. Ak sa dovolí čo i len jednej krajine padnúť, celé domino sa začne rúcať. To môže vyvolať dramatické zmeny v politickej oblasti. Teraz už nie je vylúčený ani pohyb smerom k fašizmu.

Ambrose Evans-Pritchard z britského denníka Telegraph v poslednom čase napísal sériu článkov o Východnej Európe a v jednom z nich píše, že "rakúsky minister financií Josef Proll sa minulý týždeň horúčkovito pokúšal dať dohromady 150 miliárd eur na záchranu bývalých sovietskych republík. Možno sa mu to podarí. Jeho banky už tejto oblasti požičali 230 miliárd eur, čo predstavuje 70 % rakúskeho HDP. 10 % -ný pád povedie ku kolapsu rakúskeho finančného sektoru, napísal Der Standard vo Viedni. A žiaľ, práve toto sa stane. Európska banka pre rekonštrukciu a rozvoj (EBRD) hovorí, že zlé dlhy dosiahnu 10 % a možno dokonca až 20 %."

Východný blok je zadĺžený zväčša Západnej Európe, zvlášť rakúskym, švédskym, gréckym, talianskym a belgickým bankám. A ekonomická kríza sa čoraz rýchlejšie začína premieňať na krízu politickú. Už teraz sa v niektorých východoeurópskych hlavných mestách vyskytujú pouličné výtržnosti a výhľad politickej nespokojnosti bude ešte rásť. ...
Mike Whitney, Information Clearing House: "Eastern Europe is about to Blow"
http://www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?ID=10205
Viď aj:
Eric Pfanner, International Herald Tribune: "Europe´s economic slump deeper than expected"
http://www.iht.com/articles/2009/02/13/business/euecon.php

zdroj: http://prop.sk/marec09.html#v

Žádné komentáře:

Okomentovat