17.03.09

V Anglicku sledujú školákov pomocou RFID

Stredná škola Hungerhill School v Edenthorpe v Anglicku sa podujala otestovať nový systém sledovania pohybu školákov v rámci areálu školy. Od februára 2007 využíva na tento účel čipy RFID, ktoré sa stali nenápadnou súčasťou školských uniforiem. Implementované sú v školských odznakoch. V pilotnej prevádzke je počas vyučovania neustále sledovaný a zaznamenávaný pohyb 10 školákov.
Jednotliví študenti tak môžu byť identifikovaní pri vstupe do tried. Výhodou tohto systému je, že možno automatizovať registráciu dochádzky detí do školy a vytváranie záznamov o ich správaní počas vyučovania a zlepšiť garantovanie ich bezpečnosti. Pri reálnom nasadení by systém mohol ušetriť množstvo času, ktorý sa v súčasnosti venuje registrácii školákov na každej z vyučovacích hodín, a ten by sa mohol využiť na výučbu. Systém by súčasne mohol určovať, či v danom čase má konkrétny školák povolený prístup do konkrétnej miestnosti, a zatvárať vstupy do budov počas vyučovacích hodín. Školáci by tak nemali mať možnosť vytratiť sa počas vyučovania zo školy.

Proti tomuto systému sa tradične stavajú organizácie chrániace občianske slobody, ktoré argumentujú, že sledovanie by sa malo realizovať iba v prípade kriminálnikov, a nie u bežných školákov.

Výrobca systému Darnbro Ltd. verí, že ak sa podarí pilotná prevádzka, už čoskoro by takto mohol byť monitorovaný pohyb všetkých školákov v krajine. Ním patentovaná technológia by mu otvorila prístup na trh s hodnotu až 300 miliónov GBP, týkajúci sa školských uniforiem.

zdroj:http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=51106

Žádné komentáře:

Okomentovat