31.03.09

"false-flag" Cyberattack?

Špionážny malware z Čínských adries

O celom incidente včera informovali svetové i české zdroje.

Šéf britských bezpečnostných zložiek varoval, že Čína takto získala možnosť kedykoľvek na povel vypnúť nielen komunikačné služby, ale i rozvody elektriny, vody a plynu. Medzi zasiahnutými krajinami ich chýba len málo - plný rozsah je zatiaľ nejasný. Odcudzené boli dôležité dáta.Tajomná sieť, prezívaná "Ghostnet" má podľa výskumníkov mnoho pochybných schopností.Zaujímavosťou je, že každý napadnutý systém môže fungovať aj ako audio a video štenica, pretože spyware preberal a ovládal i mikrofóny a webkamery cieľových zdrojov.
Experti okamžite zdôraznili, vraj nie je isté, že za tým stojí čínska vláda, môže ísť o súkromné iniciatívy patriotických číňanov počas prestávky na obed, nevylučuje sa spiknutie CIA, Rusov atď.
Momentálne sa skúma, komu by takéto informácie mohli poslúžiť. Opatrne sa dokonca pripúšťa, že infikované počítače mohli byť vďaka webovým kamerám a mikrofónom použité aj k odpočúvaniu a odpozeraniu toho, čo sa v kanceláriách úradov deje. Napriek tomu, že útoky preukázateľne vychádzali z Číny - rastúcej kybernetickej veľmoci, jej predstavitelia akýkoľvek vládou organizovaný útok odmietajú.
Pred časom sa objavili podozrenia, že čínske orgány cielene nabúrali sieť Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany. Pred dvoma rokmi zas svetovou verejnosťou otriasol cyberattack na Estónsko z Ruských vládních IP adries. Ruská vláda tvrdila, že o ničom nevie a niekto cudzí zneužil situáciu bez ich vedomia.

V kombinácii s informáciou o tom, že Internetom sa už šíri najnovší variant nebezpečného červa Conficker a vyjadrením pána Rockefellera, že internet predstavuje " number one národného ohrozenia" sa jedná o zvláštnu zhodu okolností. Tento krok tak padne vhod všetkým vládam ktoré požadujú cenzúru Internetu.

Na druhú stranu, pokiaľ útok naozaj vychádzal od aziatov, nie je to tiež príliš prekvapivé.So starostlivosťou správneho hospodára si dávajú pozor na svoje peniaze, ktoré nám požičiavajú, my, "vyspelý západ" im za to dávame rady o tom ako si rozvrátiť a zrušiť fungujúci priemysel, ako zaviesť uhlíkovou daň a dotácie na flákanie a pritom im už neplatíme ani úroky dlhov.
Nemecko dlží 66% HDP, Belgicko 92%, Francúzsko 73%, Taliansko 113%, USA 73%, Kanada 63%, všetko pred minuloročnou a terajšou dlhovou smršťou, ktorej politici hovoria protikrízové opatrenia...

zdroj: http://digitalne.stahuj.centrum.cz/ghostnet-hackeri-napadli-skoro-cely-svet/
http://www.abclinuxu.cz/blog/Jirkoviny/2009/3/ghostnet-globalni-hack-s-pomoci-cinskeho-spyware
http://www.prisonplanet.com/could-a-massive-false-flag-cyberattack-be-on-the-horizon.html

Žádné komentáře:

Okomentovat