20.03.09

Nový vírus sa šíri Austráliou

Videli sme, ako devastujúce choroby ako SARS a vírus Ebola po rozšírení medzi ľudskú populáciu mali fatálne následky. Čoraz častejšie tieto vírusy pochádzajú zo zvierat.Teraz je tu ďalšia hrozba. Už traja ľudia zomreli na ochorenie vyvolané novou formou vírusu hendra.
Jeho prenášačom sú kaloni, ktorí hostia vírus bez nejmenšej újmy na zdraví a roznášajú ho na veľké vzdialenosti. Pôvodná varianta vírusu hendra postihovala predovšetkým pľúca. Ľudia aj zvieratá podliehali ťažkému vírusovému zápalu pľúc.Ich zdravotný stav sa rýchlo zhoršoval a smrť prichádzala behom niekoľkých dní.
V súčasnej dobe se šíri medzi koňmi v severoaustrálskom Queenslande varianta hendry, ktorá zasahuje nervový systém. Kone ochrnú, alebo majú narušený zmysel pre rovnováhu. Pri práci s chorými zvieratami sa už vírusom nakazili zamestnanci veterinárnej kliniky. Pomalší postup choroby sťažuje jej včasné odhalenie a vytvára príhodnejšie podmienky pre šírenie vírusu. Panujú obavy z kmeňa, ktorý by sa dokázal šíriť z človeka na človeka. Výskumníci určili poslednú obeť Hendra vírusu len pred niekoľkými mesiacmi.
zdroj: http://www.abc.net.au/catalyst/stories/2500895.htm
http://www.vtm.cz/clanek/novy-virus-se-siri-australii

Žádné komentáře:

Okomentovat