16.03.09

NSA nabízí miliardy za vyřešení odposlechů Skype - koho chcú oklamať?

Na expozici protiteroristických opatření v Londýně se objevil nový realizovatelný obchodní model pro P2P VoIP sítě Skype. Z dobře informovaných zdrojů přichází informace, že supertajná americká organizace NSA (National Security Agency) „nabízí miliardy“ tomu, kdo by byl schopen spolehlivě vyřešit odposlechy na Skype, a to jak hlasové, tak IM.

zdroj: http://www.zvedavec.org/pocitace/2009/03/3053-nsa-nabizi-miliardy-za-vyreseni-odposlechu-skype.htm?PHPSESSID=r8kesq0jthdkfch953n7je0pd1

o tom, že podobmé pokusy od všemocnej NSA sa už v minulosti opakovali svedčí prípad algoritmusu Skipjack. Spočíval v niekoľkých programátorských riadkoch ktoré boli do algoritmu vložené. Tento tajný dodatok v podstate znamenal, že každý kód napísaný napísaný Skipjackom sa dá dešifrovať pomocou tajného hesla, ktoré pozná len NSA.
Na verejnosť však vypustili fámu, že tento algoritmus nedokáže rozlúštiť ani všemocné NSA.
Aby bol dojem o neschopnosti NSA úplný, úrad silne loboval proti tomuto programu, tvrdiac, že ochromuje jeho činnosť a znemožňuje trestným orgánom zadržiavať zločincov.
Úspešne vodili za nos všetkých užívateľov počítačov.
Po prevalení celého škandálu EEF vyčítali kongresu naivitu a vyhlásili, že NSA predstavuje pre slobodný svet najväčšiu hrozbu od čias Hitlera.
Praktiky NSA boli dôvodom rezignácie šéfa amerického Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť na túto funkciu.
viď článok:
Rostoucí pravomoci zpravodajské služby NSA prý ohrožují demokracii

Ke kritice ochránců soukromí a soukromých společností na adresu projektu kybernetické bezpečnosti se přidal šéf National Cyber Security Center Rod Beckstrom, který k dnešnímu dni odstupuje z funkce. Všichni kritici nových opatření přitom upozorňují především na ohromný nárůst pravomocí zpravodajské služby National Security Agency. O kauze informoval Andy Greenberg v magazínu Forbes.

Projekt "Cyber Initiative" v ceně třiceti miliard dolarů byl zahájen loni v lednu. Od počátku ho provázela kritika, ale nyní celý problém podtrhnul Beckstrom, když minulý pátek oznámil, že za týden odstupuje. Podle jeho vyjádření v rezignačním dopise "NSA již dominuje většinu snah věnovaných národní kybernetické bezpečnosti" a hrozby demokracii jsou významné, protože NSA monitoruje i veškerou komunikaci na nejvyšší úrovni. Beckstrom je toho názoru, že k takovému soustředění moci nikdy nemělo dojít, a přimlouval se za decentralizaci projektu. Jím řízené NCSC však bylo kompetenčně oslabováno a chronicky podfinancováno, zatímco vliv NSA stoupá.

Zatím není jasné, zda během Obamova prezidentství dojde k nějakým organizačním změnám v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti. NSA odmítla Forbesu jakýkoliv komentář k dané záležitosti.

"Věc se má tak, že naše federální vláda je z dobrých důvodů decentralizovaná," vysvětlil Beckstrom Forbesu své obavy. "Naši Otcové zakladatelé nikdy nevěřili, že by moc měla být soustředěna na jednom místě. A co je dnes mocnějšího než informace?"

http://www.forbes.com/2009/03/09/rod-beckstrom-security-technology-security-beckstrom.html?feed=rss_technology_security

Žádné komentáře:

Okomentovat