16.03.09

Nová svetová mena?

Kazachstan vyzval tento týždeň na vytvorenie jednotnej svetovej meny, ktorá by podľa neho vyriešila súčasnú finančnú krízu. Ako povedal kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, nová mena a spôsob jej uvedenia do obehu by sa mali prediskutovať na blížiacom sa summite šéfov vlád skupiny G20 začiatkom apríla v Londýne. Neuviedol však, ako by jednotná svetová mena mala krízu vyriešiť.

"Vytvorenie globálnej meny by sa malo stať súčasťou agendy všetkých schôdzok významných ekonomických a politických organizácií, ako sú G8 či G20," povedal Nazarbajev tento týždeň na medzinárodnom hospodárskom fóre v kazašskej Astane. Prezident už niekoľkokrát kritizoval príliš veľkú závislosť sveta od amerického dolára a tvrdí, že súčasná menová politika vo svete slúži iba individuálnym záujmom tých, ktorí svetové meny vydávajú.

Nazarbajevov návrh viacerých ekonómov a politikov prekvapil, no podľa nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 1999 Roberta Mundella, ktorý ju dostal za položenie teoretických základov pre vytvorenie eura, by sa o tom malo rokovať.

"Bolo by vhodné, ak by sa G20 návrhom zaoberala," povedal Mundell. Podľa neho by sa mala vytvoriť medzinárodná skupina, ktorá by skúmala, ako uviesť takúto menu do praxe, no v skutočnosti neverí, že sa v tomto smere niečo dosiahne.

Nazarbajev by ešte skôr chcel jednotnú menu zaviesť v rámci Euroázijského hospodárskeho spoločenstva, ekonomickej skupiny, ktorú tvorí päť štátov bývalého Sovietskeho zväzu vrátane Kazachstanu a Ruska. Podľa nedávneho článku v ruskom denníku Rossijskaja Gazeta by sa regionálna spoločná mena mala volať akmetal, vychádzajúc z kombinácie gréckeho slova "akme," čo znamená špičková kvalita, a slova kapitál.

Zdá sa však, že ani tu Kazachstan neuspeje. Rusko dnes oznámilo, že si chce ponechať rubeľ, no neprotestuje, aby sa o jednotnej mene diskutovalo v rámci Euroázijského hospodárskeho spoločenstva.

Myšlienka vytvorenia jednotnej svetovej meny nie je nová. V 40. rokoch 20. storočia britský ekonóm John Maynard Keynes presadzoval vytvorenie svetovej centrálnej banky, ktorá by vydávala jednotnú menu bancor. Vláda amerického prezidenta Franklina Roosevelta tiež prišla s podobným plánom, pričom mena by sa volala unitas.

Copyright © TASR 2009
http://ekonomika.sme.sk/c/4349133/podla-kazachstan...

Žádné komentáře:

Okomentovat