18.03.09

Podprahová manipulácia

Experimentátor Hale Becker uskutočnil v jednom obchodnom dome na predmestí New Orleansu netradičný experiment. Do hudby, ktorá podkresluje atmosféru obchodu, zakomponoval dva príkazy: Som čestný (I’m honest) a Nebudem kradnúť (I will not steal). Tieto dve vety bežali na páske v obchode nepretržite pol roka a počet krádeží za túto dobu klesol cca o 75%! Dodnes ide o jeden z najpresvedčivejších dokladov toho, že výpoveď, predávaná pod prahom našeho vedomia, ovplyvňuje to, čo robíme.
Nebezpečenstvo hrozí vo chvíli, keď sa niekto pokúša prostredníctvom týchto výpovedí ľuďmi manipulovať. Nahráva tomu hlavne jedna vlastnosť podprahových správ – neuvedomujeme si ich, a to i napriek tomu, že ich naše zmysly zachytili a mozog ďalej vyhodnocuje. Naviac bolo niekoľkokrát preukázené, že i nevedomé vnemy majú trvalý spätný účinok na naše chovanie.
Ivan Vágner vo svojej knihe "Svět postmoderních her" radí subliminals medzi akceptační hry. "Jejím záměrem je sice komunikovat s podvědomím a předkládat skryté hříčky a parafráze v různých úrovních sdělení, ale nejde jí o vědomé rozkrytí informace. Naopak.
Správy ktoré opakovane vidíme a počujeme sa dostanú do mozgu na rovine podvedomia aby sa z nich stalo naše presvedčenie.
Pod váhou týchto informácií sa znovu pozrite na video, ktoré vytvoril mobilný operátor Telefonica O2 na Slovensku. Vnímali ste ho ako reklamu na nového telefónneho operátora? V pozadí príbehu prezentuje Nový svetový poriadok a budúcnosť ľudstva – obloha plná Chemtrails a človeka s poslušne sklonenou hlavou...

Žádné komentáře:

Okomentovat