27.03.09

Našla Amerika "obetného baránka"?

O tom, že Amerika ako najčastejšie prijateľné východisko z krízy pozná len vojenské riešenie svedčí mnoho dokumentov z minulosti. O varovaniach, že tá dnešná môže skončiť podobne nás informujú viaceré články na intenete, k varovným hlasom sa už pridal aj šéf MMF.
Vyprovokovať vojnu tak, aby sa Amerika nejavila ako agresor však nie je, až tak jednoduché, ale ako sa zdá konečne našli svojho "obetného baránka".
Po oznámení, že Severná Kórea, chce v nasledujúcich týždňoch vypustiť na obežnú dráhu ďalší satelit Amerika okamžite spustila poplach."Odpálenie akéhokoľvek zariadenia bude považované za porušenie rezolucií Rady bezpečnosti OSN.Táto provokačná akcia nezostane bez povšimnutia"
Pchjongjang si stále stojí za svojím. „Vesmír nie je monopolom niekoľkých vybraných mocností, ale je otvorený pre výskum celému ľudstvu,“ hlásil v stredu komentátor štátnej severokorejskej televíznej stanice KCNA.
Ameriku podporuje krízou druhá najpostihnutejšia ekonomika sveta Japonsko.
Japonsko a jeho spojenci označili vypustenie za pokus testovať balistickú raketu dlhého doletu a žiadali Severnú Koreu, aby od svojho plánu upustila.
Po tom ako Severná Kórea, vydala varovanie a označila severojaponské vody za rizikovú oblasť, kam by mohli dopadnúť fragmenty po vypustení komunikačnej družice medzi 4. a 8. aprílom USA vysiela dve vojnové lode do tejto oblasti. Medzitým Washington vydáva prehlásenie - "Severná Kórea riskuje mezinárodné odsúdenie, alebo niečo viackrát horšieho, keď uskutoční svoje plány na vypustenie satelitu, o ktorom sú USA presvedčené, že sa jedná len o zásterku pre program balistických rakiet" - riaditeľ amerických tajných služieb Dennis Blair.
Rovnaké vyhlásenia sme počúvali ako ospravedlnenie americkej invázie do Iraku a zbraniach hromadného ničenia ktoré údajne Saddám Husajn vlastnil.
Podporu Amerike v prípade Severnej Kórey odmietli Čína a Rusko.Zatiaľ čo Čína uviedla, že dúfa, že všetky zúčastené strany zachovajú kľud a zdržanlivosť, Rusko varovalo pred akýmikoľvek unáhlenými rozhodnutiami.
Naopak Japonská Národná bezpečnostná rada dnes schválila rozkaz, ktorý po prvý krát umožňuje ministrovi obrany mobilizovať protiraketový obranný systém. Oznámil to verejný rozhlas NHK.


zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/usa-varuji-severni-koreu-pred-zkouskou-strely-dlouheho-doletu/367811
http://www.prisonplanet.com/us-deploys-warships-as-north-korea-prepares-to-launch-missile.html
http://www.ct24.cz/svet/49778-tokio-rozmistilo-protirakety-pro-pripad-odpaleni-strely-v-kldr/
http://zahranicni.ihned.cz/c1-36505050-japonci-mobilizuji-armadu-strasi-je-severokorejska-raketa
http://www.pracevusa.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2006022604
http://www.priestor.estranky.sk/clanky/vojna-v-iraku/klamstva-o-potrebe-invazie

Žádné komentáře:

Okomentovat