30.07.09

Zpravodajstvi Akt-info

Zprávy, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích

=============================================
- Agenti americké armády se zaměřují na odpůrce základen
- Britové opouštějí Irák, debaty, zda opustit Afghánistán, pokračují
- Kolumbijské jednotky se v Afghánistánu přidají k američanům
- USA připouštějí, že chybí důkazy pro zadržování dospívajícího na Guantánamu
- OSN projednává doktrínu „Odpovědnost za ochranu“
- Po rozsáhlých protestech Írán propouští 140 vězňů

AGENTI AMERICKÉ ARMÁDY SE ZAMĚŘUJÍ NA ODPŮRCE ZÁKLADEN
Na povrch vyplul další případ ukazující na pokračující snahy americké armády sledovat a narušovat místní aktivistické organizace vystupující proti americkým vojenským základnám. Nově zveřejněné dokumenty odhalují, že aktivní člen dvou skupin zvaných "Students for a Democratic Society" (Studenti za demokratickou společnost) a "Port Militarization Resistance" (Odpor proti militarizaci v Portu) v americkém státě Washington byl ve skutečnosti agentem amerických vojenských sil. Tyto organizace se angažují v protestech proti místní vojenské základně, odkud jsou dopravovány vojenské zásoby do Iráku a Afghánistánu. Míroví aktivisté, kteří tohoto agenta osobně znají, říkají, že když informoval o jejich činnostech, vystupoval jako anarchista. Předtím, než byla odhalena jeho skutečná totožnost, byl tento informátor, známý jako „John Jacob“, aktivním členem protiválečných skupin ve městech Olympia a Tacoma. Jenže z odtajněných dokumentů získaných na základě soudního procesu aktivisté zjistili, že „John Jacob“ je ve skutečnosti John Towery, civilní zaměstnanec armády na přilehlé vojenské základně Fort Lewis. Když ho spřátelení aktivisté osobně žádali o vysvětlení, Towery přiznal, že předal informace síti tajných služeb, jež zahrnuje místní a státní policii, několik vládních organizací a armádu. Dále aktivisté říkají, že jim potvrdil existenci dalších vládních špiónů, ale neprozradil jejich totožnost. Ve svém tiskovém prohlášení vedení základny poprvé veřejně přiznalo, že Towery je vojenský agent. „Mohlo by to být jedno z klíčových odhalení tohoto období,“ řekla Eileen Clancy, novinářka, která se blízce zajímala o vládní sledování aktivistických organizací. Tento případ je obzvláště zajímavý, protože pro americkou armádu je sledovaní občanů uvnitř Spojených států nelegální. Neexistuje ovšem podobný americký zákon zakazující vojenským agentům provádět špionáž mezi aktivisty proti americkým základnám v jiných zemích.
28/7/09

BRITOVÉ OPOUŠTĚJÍ IRÁK, DEBATY, ZDA OPUSTIT AFGHÁNISTÁN, POKRAČUJÍ
Takzvaná „koalice ochotných“ přijde v Iráku o svého mladšího člena. Britské jednotky se mají z Iráku do pátku stáhnout, čímž ukončí své více než šestileté období okupace Iráku. Iráčtí zákonodárci zablokovali hlasování o dohodě, která by povolovala stu britských vojáků zůstat v Iráku i po stanovené páteční lhůtě. Ve Velké Británii se zatím podle průzkumů veřejného mínění ukázalo, že většina občanů se domnívá, že okupaci v Afghánistánu nelze vyhrát, a přeje si, aby se britské jednotky okamžitě stáhly. Pro zahraniční armádní síly byl červenec nejhorším měsícem od invaze v roce 2001. Přišlo o život 32 amerických a 22 britských vojáků.
29/7/09

KOLUMBIJSKÉ JEDNOTKY SE V AFGHÁNISTÁNU PŘIDAJÍ K AMERIČANŮM
Současně s odchodem britských vojsk z Iráku jsou kolumbijské vojenské jednotky na cestě do Afghánistánu. Televizní zpravodajství CBS News uvádí, že skupina elitních kolumbijských vojáků určených pro zvláštní operace se má již příští měsíc připojit k americké okupaci Afghánistánu. Kolumbie je jeden z hlavních příjemců americké vojenské pomoci, přestože patří k zemím, kde jsou nejvíce porušována lidská práva a hned po Súdánu má druhý největší počet vnitřních uprchlíků. Vysoký americký úředník řekl CBS News: "Čím více se bude Afghánistán podobat Kolumbii, tím lépe."
29/7/09

USA PŘIPOUŠTĚJÍ, ŽE CHYBÍ DŮKAZY PRO ZADRŽOVÁNÍ DOSPÍVAJICÍHO NA GUANTÁNAMU
Americká ministryně spravedlnosti uznala, že chybí důkazy pro zadržování jednoho dospívajícího vězně na Guantánamu jako nepřátelského bojovníka. Federální soudce totiž rozhodl, že jeho přiznání je nepřípustné, neboť bylo vynuceno mučením. Obamova administrativa nicméně žádá federální soudní dvůr o povolení, aby mohla Muhammada Jawada na Guantánamu zadržovat i nadále. Vláda ho zamýšlí převézt do Spojených států a postavit před civilní soud. Afghánské úřady tvrdí, že Jawad byl pravděpodobně dvanáctiletý v době, kdy byl před sedmi lety zajat. Jawad se přiznal, že hodil granát na amerického vojáka, ale údajně až poté, co mu vyslýchající pohrozil, že zabije jeho i jeho rodinu. Jonathan Hafetz z Americké unie pro občanská práva (ACLU) kritizoval Obamovu vládu za to, že nadále tohoto mladého muže zadržuje. Hafetz prohlásil: “Oni se jednoduše snaží vykonstruovat další způsoby jak prodloužit jeho vazbu.“
27/7/09

OSN PROJEDNÁVÁ DOKTRÍNU „ODPOVĚDNOST ZA OCHRANU“
Generální shromáždění OSN začalo projednávat návrh na schválení takzvané Odpovědnosti za ochranu, která by umožnila jednotlivým státům při prevenci genocidy a dalších zločinů, jejichž cílem by byly zranitelné populace, použít sílu i bez podpory Rady bezpečnosti. V projevu před shromážděním řekl bývalý australský ministr zahraničí Gareth Evans, že schválení této doktríny pomůže předcházet genocidě: „To nejdůležitější není intervence ale ochrana. Podívejte se na to z hlediska obětí, muži jsou zabíjeni nebo budou zabiti, ženy jsou nebo budou znásilněny, děti umírají nebo budou umírat hladem. Podívejte se na zodpovědnost, o které mluvíme, zejména jako na zodpovědnost za prevenci.“ Kritici doktríny Odpovědnost za ochranu jsou proti rozšiřování pravomocí jednotlivých států použít síly za hranice stanovené chartou OSN, která podporuje vojenské akce pouze v případě sebeobrany nebo pokud jsou schváleny Bezpečnostní radou. Předseda Generálního shromáždění OSN Miguel D’Escoto Brockmann z Nikaragui řekl, že se obává selektivního zneužití této doktríny k ospravedlnění západních vojenských akcí proti slabším státům: „Nedávné a bolestivé vzpomínky spojené s dědictvím kolonialismu dávají rozvojovým zemím silné důvody obávat se, že chvályhodné motivy mohou být znovu zneužity k ospravedlnění svévolných a selektivních zásahů proti těm nejslabším státům.“
24/7/09

PO ROZSÁHLÝCH PROTESTECH ÍRÁN PROPOUŠTÍ 140 VĚZŇŮ
Íránská vláda propustila 140 vězňů zatčených při nedávném zásahu proti členům opozice a protestantům proti zpochybňovaným celostátním volbám z minulého měsíce. Írán tvrdí, že ve vězení zůstává ještě 150 vězňů, ale skutečný počet by mohl být vyšší. Vězňové přinesli svědectví o všeobecně rozšířeném používání mučení ve věznicích. Írán tvrdí, že byla uzavřena věznice Kahrizah známá zneužíváním vězňů. Tyto kroky následují po několikadenních demonstracích v zemích celého světa, které požadovaly propuštění vězňů.
29/7/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už Vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz

zdroj: http://www.akt-info.wgz.cz/
30.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat