01.07.09

Medzinárodná konferencia o osude majetku obetí holokaustu

V dňoch 26.-30. júna 2009 sa konala v Prahe a Terezíne Medzinárodná konferencia o osude majetku obetí holokaustu (hebrejsky šoa). Česká republika iniciovala jej organizovanie ešte v júli minulého roku. „Hoci sa konferencia koná až na úplný záver českého predsedníctva, je jednou z najvýznamnejších akcií. Holokaust nie je ani šesťdesiatštyri rokov po ukončení tej najhoršej vojny v dejinách len témou pre dejepis. Som rád, že práve v dobe nárastu antisemitizmu sa Európska únia k tejto téme stavia čelom,“ uviedol minister pre európske záležitosti Štefan Füle.

Podľa jedného z iniciátorov konferencie senátora Alexandra Vondru „bol holokaust, šoa, nielen najväčšou masovou vraždou, ale aj najväčšou organizovanou masovou krádežou. Táto konferencia by mala vyústiť v trvalý záujem medzinárodnej verejnosti o problematike, vrátane vyučovania, snahy o napravenie majetkových krívd či o zaistenie sociálnych a zdravotných potrieb tých, ktorí šoa prežili.“ Predseda organizačného výboru Miloš Pojar zdôraznil, že „na rozdiel od washingtonskej konferencie, ktorá sa týkala majetkových otázok, budú témami konferencie aj programy pre mládež, sociálne programy pre obete nacizmu a v neposlednej rade výskum a dôstojná spomienka šoa.“

Konferencie sa zúčastnili zástupcovia 49 krajín sveta. Zahájenia konferencie sa zúčastnil Elie Wiesel, nositeľ Nobelovej ceny mieru a jeden z preživších šoa. Vo svojom prejave uviedol, že by „bolo jednoduchšie vrátiť majetok obetiam holokaustu alebo ich pozostalým už po skončení vojny. To, že to trvá tak dlho, je takmer škandalózne.“ Medzi množstvom významných pozvaných hostí nechýbal ani slovenský eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, výchovu a mládež Ján Figeľ.

Dňa 30. júna 2009 mala byť v Terezíně vyhlásená Terezínska deklarácia. Táto bude obsahovať odporučenia ako sa vyrovnať s niektorými dlhmi sveta voči holokaustu. Na tomto mieste bude podpísaná deklarácia o vzniku Európskeho inštitútu odkazu šoa. Inštitút by mal nadväzovať na ciele konferencie zhromažďovaním informácií kvôli reštitúciám zabaveného majetku.

Konferenciu sprevádzalo množstvo kultúrnych podujatí, napríklad výstava premiéra drámy Georga Whytea Golem 13 v Národním divadle, filmový festival Odkaz šoa a výstava umeleckých predmetov z pôvodného židovského majetku Návrat pamäte v Umeleckopriemyslovom múzeu.

ThLic. Andrej Mátel
Bližšie informácie nájdete na http://www.holocausteraassets.eu

zdroj: http://www.postoy.sk/node/1954
1.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat