09.07.09

Cyber Command – nové obranné centrum Spojených štátov

Treba ísť s časom, jasný prípad aj pre obranné orgány USA. Tu má viať v Obamovej ére nový vietor. Tak oznámil prezident zriadenie Cyber-bezpečnostného úradu v Bielom dome. Naviac sa teraz prihlásil k slovu minister obrany Robert Gates a vyzval Strategic Command, aby predložili plán novej veliteľskej centrály pre Cyber Command.

Zasa sa niečo deje – a keď vidíme enormnú náhlivosť, s ktorou sa isté projekty urýchľujú, pýtame sa samozrejme aj či za týmto plánom nestojí zasa nejaký iný plán.

Každopádne sa teraz s príslušným nátlakom pracuje na vývoji novej obrannej centrály v gigantickom, avšak už dávno nie perfektne imúnnom systéme USA: U. S. Strategic Command (StratCom) má dostať prírastok vo forme Cyber Commanda. Veľa času skutočne nezostáva.

Od 1. októbra 2009 by mala nová centrála na ochranu a obranu proti Cyber-atakom už začať svoju prevádzku, aby po cca jednom roku nabehla na plnú prevádzku a bola plne nasadeniaschopná. To je plán ministra obrany Roberta Gatesa, ktorý 26 rokov pracoval pre CIA, medzi iným ako šéf americkej zahraničnej tajnej služby.

Náklady na nové zariadenie sa nedajú vôbec odhadnúť. Z dlhodobého hľadiska bude projekt hltať cca 55 miliárd dolárov ročne, odhadujú odborníci v súčasnosti. Ciel pritom je, ofenzívne postupovať proti virtuálnym atakom a tých cca 100 000 sietí a cca 5 miliónov počítačov ministerstva obrany USA ochraňovať proti zodpovedajúcim útokom. Každopádne tým rozpočet pre túto novú centrálu bude predstavovať jednu desatinu obranného rozpočtu v 2009.

Robert Gates tiež v žiadnom prípade nehľadá nového vhodného šéfa Cyber Command. Je si istý, že už našiel toho správneho muža pre túto náročnú úlohu: Keith Alexander, od 2005 šéf technických tajných služieb – National Security Agency (NSA) so sídlom vo Fort George Meade, Maryland, tiež známe, ako »Crypto City«. NSA, ktorého existencia sa dlho tajila je zrejme najväčšia tajná služba USA.

Mimo pozície riaditeľa, zastáva mnohostranný Keith Alexander v rámci NSA ešte ďalšie vysokopostavené úrady, mimo iné velí ako odborník pre vedenie elektronickej vojny aj jednému vlastnému oddeleniu pre vedenie vojny v sieťach. Generál-poručík Alexander má prevziať Cyber Command s rangom štvorhviezdičkového generála.

Čo sa vytvorením tohto nového zariadenia prípadne zmení na starých organizáciách a spravodajských úradoch, nie je ešte jasné. Avšak prezident Obama sa usiluje o ďalekosiahlu reštrukturalizáciu v sektore tajných služieb, ako aj elektronického vedenia vojny a obrany

Autor : Andreas von Rétyi
Cyber Command – ein neues Verteidigungszentrum der Vereinigten Staaten
http://info.kopp-verlag.de/news/cyber-command-ein-neues-verteidigungszentrum-der-vereinigten-staaten.html

zdroj: http://www.protiprudu.info/jul09.html#cy
9.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat