03.07.09

BBC zase raz prichytená pri podvode

Zase raz sa ukázalo, že BBC sa venuje masovému zavádzaniu tým, že používa fotografie z pro-Ahmadinedžádových demonštrácií v Iráne a tvrdí o nich, že sú to zábery z proti-vládnych protestov v prospech Hossejína Musaviho.

Na obrázku, ktorý použil denník Los Angeles Times na prvej strane svojej webstránky, máva iránsky prezident Ahmadinedžád zhromaždenému davu stúpencov na verejnom podujatí. Ale keď BBC News informovala o voľbách v Iráne, použila užší záber tej istej scénky, z ktorej ale Ahmadinedžáda vystrihli. Pod záberom sa nachádza vysvetlenie: "Stúpenci pána Hossejína Musaviho zase porušili zákaz zhromažďovania sa." BBC fotografia je jasne totožná so záberom z pro-Ahmadinedžádovej demonštrácie, ktorý uverejnili L.A. Times a predsa sa tu tvrdí, že ide o demonštrantov proti nemu. Keď sa historka o prekrútenom podvodnom obrázku dostala na verejnosť na nezávislej webstránke What Really Happened, BBC fotografiu na svojom pôvodnom článku okamžite vymenila. Ale toto nie je prvýkrát, čo BBC prichytili, že používa techniky manipulácie s obrázkami na úcely politickej propagandy.

Keď v apríli 2003 padol Bagdad, BBC a iné popredné médiá vysielali zábery zblízka z údajného "ľudového povstania", kde Iračania pomáhali americkým vojakom strhnúť sochu Saddama Husajna na Fardusovom námestí. Užší záber naznačoval, že akcie v štýle strhávania berlínskeho múru a historického "oslobodenia" sa zúčastnili státisíce Iračanov. Ale na internete boli neskôr uverejnené širšie zábery, ktoré televízie naživo neodvysielali, na základe ktorých bolo hneď jasné, ako to s "masovým ľudovým povstaním" v skutočnosti bolo. Dav okolo sochy bol malý a pozostával zväčša len z amerických vojakov a novinárov. BBC bola neskôr nútená priznať, že na strhávaní sochy sa zúčastnili len "desiatky" Iračanov. Celá scénka bola len zinscenovanou fraškou. Propagandistickou technikou sa im darilo presvedčiť svet, že udalosť reprezentovala triumfálne historické ľudové povstanie irackého obyvateľstva.

Bez ohľadu na to, aký názor máte na legitimitu Ahmadinedžáda alebo správnosť spočítavania hlasov v iránskych voľbách, nevyvrátiteľným faktom je, že anglo-americký establišment a jeho médiá zneužívajú a rozduchujú plamene chaosu v Iráne, aby vyprovokovali ešte väčšiu nestabilitu. ...
Paul Joseph Watson: "BBC Caught In Mass Public Deception With Iran Propaganda"
http://www.propagandamatrix.com/articles/june2009/061809_iran_propaganda.htm

zdroj: http://www.populivox.sk/index.php?page=clanok&id=2848
3.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat