27.07.09

A. Merkelová: Wall Street a City of London musia prestať diktovať svetu ako robiť peniaze

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Nemecko nedovolí finančníkom z New Yorku a Londýna diktovať svetu „ako je treba robiť peniaze”, а potom nútiť iných platiť za voje chyby.

Podľa jej slov, Nemecko bude využívať fórum 20 popredných štátov sveta, aby dosiahlo zavedenie prísnejších pravidiel regulovania svetových financií.

Slová kancelársky odzneli počas jej vystúpenia v meste Norimberg na konferencii Kresťansko-sociálnej únie – strany, s ktorou Kresťansko-demokratická únia Angely Merkelovej tvorí vládnu koalíciu.

„S vašou podporou, drahí priatelia, Wall Street a londýnsky City prestanú znovu diktovať svetu, ako robiť peniaze, aby potom iní splácali ich účty“, - povedala A. Merkelová.

Predtým s prudkou kritikou finančnej politiky Veľkej Británie vystúpil minister financií SRN Peer Steinbrück. Podľa jeho slov, Londýn bráni reformovaniu svetového finančného systému kvôli lobovaniu záujmov City of London.

Minister tiež vyhlásil, že metódy zápasu s krízou môžu vyprovokovať infláciu v celosvetovom merítku. Keďže v súčasnosti neexistuje alternatíva k zápasu s krízou prostredníctvom hromadného pumpovania peňažných prostriedkov do ekonomiky všetkých krajín, už v stredne dlhej perspektíve to svetovej ekonomike hrozia značné inflačné procesy a „príchod ďalšej krízy v budúcnosti sa do značnej miery programuje už teraz“, myslí si P. Steinbrück

Pripomeňme, že ministerstvo financií Nemecka očakáva v roku 2009 zníženie daňových príjmov v štátnom rozpočte o 48 miliárd eur. Podľa výpočtov v roku 2009 zisky nemeckého rozpočtu z daní budú tvoriť približne 525 miliárd dolárov a v roku 2010 cca 522 miliárd eur. Do roku 2013 rozpočet SRN bude ukrátený o cca 350 miliárd dolárov.

rbc.ru

zdroj: http://chelemendik.sk/ShowDoc.php?d=1099&c=_A_Merkelova_Wall_Street_a_City_of_London_musia_prestat_diktovat
27.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat