02.07.09

ČĽR požaduje dohodu o novej rezervnej mene

Peking, 2. júna (Novyj Región, Evgénia Štefan).
Na summite „Veľkej osmičky“ G8 musí byť posúdená téma novej konvertabilnej meny. S takou požiadavkou vystúpili včera úrady Číny.

Čínska strana si želá, aby v priebehu najbližšieho, konajúceho sa budúci týždeň, stretnutia G8, sa uskutočnilo posúdenie návrhov o vytvorení novej svetovej konvertabilnej valute, informuje o tom Reuter s odvolaním sa na zdroj v G9.

Podľa získaným informáciám, Čína prišla k tejto pozícii v priebehu príprav agendy pre „Skupinu 14“, do ktorej spadá aj „Veľká osmička“, „Skupina piatich“ – Brazília India, Čína, Mexiko a JAR – a takisto aj Egypt.

Existujú informácie, že Čína sa takisto dožaduje aby otázky zavedenia novej zmeniteľnej valuty boli obsiahnuté aj v záverečných dokumentoch G8.

Už predtým predstaviteľ Centrálnej bank Číny navrhoval zvýšiť úlohu Medzinárodného menového fondu (MMF) vo svetovom finančnom systéme a vyzbrojiť ich špeciálnymi právami pre vytvorenie svetovej rezervnej valuty, konštatuje RBK.

Doplňme, že o zavedení novej svetovej valuty už hovorilo aj Rusko. Prezident RF Dmitrij Medvedev v interviu pre americký televízny kanál vyhlásil, že svet potrebuje väčšiu rozmanitosť svetovej meny a že tak ako v USA, tak v celom svete svetová hospodárska kríza spôsobila stratu dôvery voči americkému doláru vo svete.

zdroj: http://www.suvislosti.eu/index.php?i=2861
3.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat