01.07.09

Americký satirik rozdrtil pověst televizních finančních "odborníků"

Posledních 10 dní jsou Spojené státy mesmerizovány. I prezident Obama si pustil televizi, když známý americký televizní komik Jon Steward zaútočil na nejvýznamnější americké televizní finanční komentátory, že zatajili finanční krizi, podlézali bankám a chovali se neprofesionálně.
Komik Jon Stewart zničil Jima Cramera, dosavadní celebritu americké finanční žurnalistiky. Stewart artikuloval hněv a vztek milionů Američanů, kteří se nyní cítí okradeni a mají strach. Zformuloval otázku, kterou chtěl vyřknout každý: Jak je možné, že finanční komentátoři připustili, aby se banky chovaly nepřístojně tak dlouho?
Stewartův interview s Cramerem získal pozornost Bílého domu, vyvolal horečnou činnost v blogosféře a sebekritiku v médiích. Interview také posílil Stewartovu pověst jako "poslední naděje" amerických médií. Byl to právě Jon Stewart, který jako jediný vyslovoval nepříjemné pravdy o irácké válce v době, kdy ji veškerá americká média nekriticky podporovala.
Nyní, když se odehrává finanční apokalypsa, zase je to sám Jon Stewart který ostře útočí na stádovitou mentalitu a na kulturu poslušnosti. Jon Stewart vytvořil novou laťku kvalitu pro televizní komedii i pro televizní novinářskou práci.
Stewartův televizní útok na Wall Street začal sérií videosekvencí, dokazujících nekompetentnost a pokrytectví finančních novinářů. Například: Rick Santelli, reportér televize CBNC činil nadšené výroky o vynikajícím stavu finančních trhů a různých bank a to těsně předtím, než zkolabovaly. Stewart k tomu dodal: "Kdybych jen býval poslechl rad televize CNBC. Měl bych teď milion dolarů - ovšem pod podmínkou, že bych investoval 100 milionů."
Když se Cramer, bývalý manažer hedgových fondů, vyjádřil arogantně, že mu nevadí, že ho kritizuje pouhý televizní komik, Stewart odvysílal další citace z Cramerova pořadu, v němž radil investorům, aby investovali své peníze do banky Bear Stearns, a to pouhých několik týdnů předtím, než udělala bankrot. Média konfrontaci mezi oběma muži silně přiostřila a minulý čtvrtek došlo k ostré konfrontaci mezi Stewartem a Cramerem v televizním studiu. Stewart zaútočil jako pes, obdoně ostře jako známí britští moderátoři Jeremy Paxman či John Humphrys. Obvinil televizi CNBC, že její pracovníci dobře věděli, co se děje za scénou na Wall Street, ale před veřejností to utajovali. Obvinil moderátory i "odborné komentátory" v CNBC z toho, že zradili svou novinářsko učest a trhům podlézali.
Cramer se v televizi snažil chabě omlouvat. Ale nemilosrdný Stewart odvysílal šokující záběry z interview z roku 2006, kde Cramer popisuje, pochvalně, různé činy na hranici legality, které dělali tehdy manažeři hedgových fondů. Stewart po odvysílání klipu reagoval: "Chápu, že chcete udělat finančnictví zábavným. Ale ona to není hra. A když se dívám na takovouto argumentaci, nedokážu vám říct, jak strašně mě to štve."
Pak pokračoval výřečným útokem proti samotným základům amerického finančního tisku a televize: "Vy jste věděli, co dělají banky, ale chválili jste to dál a dál po dlouhé měsíce. A to celá vaše televize. Když teď předstíráte, že vznikla jakási šílená cunami, kterou nikdo nemohl čekat, v nejlepším případě je to pokrytectví, a v nejhorším případě trestný čin."
Stewart tímto způsobem konečně přiměl americké média k sebekritice. Andrew Leckel, bývalý moderátor CNBC a nyní předseda Národního střediska pro podnikatelskou novinářskou práci na Arizona State University, přiznal: "Bylo to obrovské období boomu a oni o tom psali a lidi v ten boom chtěli věřit. Neodhalili lži, které jim banky sdělovaly. Nikdo to neodhalil. Měli by být pohnáni k vyšší odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zdroj: http://darny.blog.cz/0906/americky-satirik-rozdrtil-povest-televiznich-financnich-odborniku
1.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat