12.07.09

Prieskum legislatívy o pestovaní GMO v EÚ

Organizácie (priemysel, poľnohospodárstvo, združenia organizácií zaoberajúcich sa výskumom, mimovládne organizácie a iné zainteresované strany), ktoré majú záujem zúčastniť sa prieskumu, sa môžu registrovať do databázy zadaním svojich údajov na webovej stránke http://gmregister.ghkint.com/.

Cieľ súčasného prieskumu sa zameriava na hodnotenie regulačného rámca pre pestovanie geneticky modifikovaných organizmov v súlade so smernicou č. 2001/18/ES o zámernom uvoľnení GMO do životného prostredia (ďalej len "smernica") a nariadením č. 1829/2003/ES o geneticky modifikovaných potravinách a krmivách (ďalej len "nariadenie") a na ich uvádzanie na trh na iné účely ako pestovanie v rámci smernice.

Cieľom hodnotenia je posúdiť, do akej miery právny rámec na pestovanie a uvádzanie na trh geneticky modifikovaných organizmov a jeho plnenie k dnešnému dňu dosiahlo svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia ľudí a zvierat, životného prostredia a záujmov spotrebiteľov, pri súčasnom zabezpečení účinného fungovania vnútorného trhu.

Hodnotenie má poskytnúť Komisii kľúčové zistenia a skúsenosti z minulých a súčasných implementácií právnych predpisov EÚ a predstaviť perspektívne možnosti do budúcnosti.

Výsledná správa má najmä:

- poskytnúť tvorcom politiky Komisie a manažérom informácie o vykonávaní existujúcich
právnych predpisov,
- identifikovať problémy v oblasti navrhovania a implementácie existujúcich právnych
predpisov,
- odporučiť možnosti pre prípadnú budúcu činnosť
- identifikovať potenciálne sociálne, ekonomické a ekologické dopady implementovanej
legislatívy, ak sa vyskytujú, a odporučiť možné opatrenia,
- vytvoriť základ pre rokovania o posudzovaní možných vplyvov súvisiacich so širšími

aspektmi príslušnej legislatívy.

Hodnotenie sa nebude vzťahovať na všetky aspekty právnych predpisov vzťahujúcich sa na pestovanie a uvádzanie na trh geneticky modifikovaných organizmov (ďalej len „GMO") a bude sa zameriavať iba na vybrané kľúčové oblasti regulačného rámca.

Hodnotenie bude zahŕňať ustanovenia týkajúce sa týchto tém:

- Hodnotenie rizík a riadenie rizík spojených s GMO v súlade so smernicou, a najmä vo vzťahu k pestovaniu podľa nariadenia, vrátane schvaľovacích postupov;
- Oboznamovanie s rizikami;
- Národné ochranné opatrenia v súlade so smernicou a mimoriadne opatrenia o pestovaní
GMO v rámci nariadenia;
- Pravidlá aplikované na ochranu dôverných údajov;
- Nulová tolerancia nepovoleného geneticky modifikovaného materiálu v osivách;

Celkové posúdenie celého rozsahu príslušných právnych predpisov, ak sa to uzná za potrebné, by nasledovalo po skončení tohto hodnotenia a v rámci posudzovania možných vplyvov. V súčasnej dobe sa hodnotenia nevzťahuje na legislatívny rámec EÚ v oblasti GM potravín a krmív, keďže túto oblasť pokrýva iné súbežne prebiehajúce hodnotenie začaté Komisiou. Použitie GMO na medicínske účely je upravené pod režimom nariadenia č. 726/2004/ES, ktoré spadá mimo rozsah tohto hodnotenia. Nedávno bola na žiadosť Komisie uskutočnená analýza o riadení poľných pokusov v členských štátoch a o prevencii pred náhodným uvedením GMO na trh a v najbližšej dobe bude uverejnená.

zdroj: http://www.gmo.sk/sk/?page=95
12.7.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat