07.06.09

Washingtonská ekonomická chřipka propuká v pandemii

HDP Spojených států se za posledních šest měsíců propadl o cca 12 %. (Pozn.. za 4 čtvrtletí 2008 –6,2 a za 1 čtvrtletí 2009 –6,1). O možném pádu USD jako světové rezervní a obchodní měny již spekuluje i ten „nejoptimistič­tější“ český mainstream. Jen pro pořádek připomínám, že tak cca půl roku po CFP!. Druhá největší automobilka světa GM s konečnou platností krachuje a Chrysler přebírá italský Fiat, což nabubřelí Američané posměšně překládají „Fix it again Tony – Oprav to znovu Tony“. Průmyslová výroba v Česku meziročně v lednu i dubnu poklesla o cca 23 % a dvouciferný je i propad exportu a dalších makroekonomických ukazatelů. Česko omezuje státní výdaje na infrastrukturu, chystá úsporné balíčky, což utlumí spotřebu a krizi ještě více prohloubí a prodlouží. Lotyšsko již přistoupilo i k omezování vyplácení sociálních dávek jako jsou přídavky na děti či na mateřské „dovolené“. Finančně zkrachoval Island a ve velkých problémech je Irsko, Itálie nebo Španělsko, kde je nezaměstnanost již na úrovni cca 20 %. To vše může v konečném důsledku vést ke zhroucení měnové unie EU. O Maďarsku, Polsku, Ukrajině, Bělorusku a dalších postsovětských republikách již raději ani nemluvě. Ty přežívají už jen díky „půjčkám“ MMF. Propad ukrajinského HDP o 20 % za první čtvrtletí tohoto roku mluví za vše. Vyhladovělá Severní Korea jednou rukou hrozí „jadernou palicí“ a druhou žebrá, aby zmírnila hladomor. V Africe již propuká humanitární katastrofa a do extrémní chudoby se propadají další desítky milionů lidí nejen v tzv. rozvojovém světě. Washingtonská finanční krize se mění v celosvětovou hospodářskou recesi, která může vyústit v sociální bouře nevídaného rozsahu, jež můžou ohrozit i podstatu samotného kapitalismu. Nakonec i komunistický společenský „neřád“ byl poražen svoji ekonomickou nevýkonností a neschopností uspokojit ty nejzákladnější lidské potřeby. Kapitalismus, ale nejspíš nepadne, protože v současnosti neexistuje paralelně žádné jiné výkonnější společensko-ekonomické zřízení, které by ho mohlo nahradit. Bohužel. Bude-li to ale znamenat konec americké hegemonie, ať již ekonomické či politické, nebyla tato krize zbytečná.

Co nás ještě čeká
Kdo by se ještě před rokem odvažoval na něco z toho, co se dnes děje co i jen pomyslet, byl by považován za blázna. A přeci. Nedávno se mi dostaly do rukou zajímavé předpovědi jedné seriozní dánské investiční banky Saxo Bank, kterou si za partnera vybrala největší bankovní skupina světa Citi Bank. Tak schválně, podívejme se na předpověď Saxo Bank pro rok 2008, která byla vydaná v prosinci 2007, tzn. ještě v době výrazného světového ekonomického růstu. Takže, podle této předpovědi měla být americká ekonomika v roce 2008 zničená a svět měl ovládnout chaos. Ceny ropy měly prudce stoupnout na 175 dolarů za barel, zatímco ceny obilí se měly až zdvojnásobit. Čínský trh se měl zhroutit o 40 procent a v USA se akciové trhy měly propadnout o 25 %. To vše se mělo stát kvůli hypoteční krizi v USA, která již v prosinci 2007 zpomalovala americkou ekonomiku. Každá třetí z deseti amerických velkých stavebních firem měla jít do konkurzu a v důsledku americké krize měla začít upadat i britská ekonomika. No a novým americkým prezidentem se měl stát Ron Paul.
Musíte uznat, že až na toho amerického prezidenta to byla bohužel hrozivě přesná předpověď.
A co nám předpověděla Saxo Bank pro rok 2009? Tak třeba, že dojde k velkým sociálním nepokojům v Iránu, kde vláda nebude schopna, kvůli nízkým cenám ropy, zajistit lidem jejich základní potřeby. Cena ropy klesne na 25 USD, protože se po ní zminimalizuje poptávka. Index S&P se v roce 2009 dostane na 500 bodů. Příčinou budou klesající příjmy, nízká hodnota nemovitostí a rostoucí náklady na financování ekonomiky. EU pravděpodobně přijme opatření proti nadměrným schodkům státních rozpočtů v některých členských státech a Itálie může úplně opustit evropský měnový systém Euro. Růst čínského HDP se zastaví a poklesne na nulu. Některé východoevropské měny, jejichž kurz je spojen s Eurem, budou, kvůli odtokům kapitálu v roce 2009, pod rostoucím tlakem. Asijské ekonomiky se budou ve zvýšené míře zaměřovat na Čínu. Jejich snahou bude nalézt nové obchodní partnery a snížit svoji závislost na USA. Hlavní stratég Saxo Bank David Karsbol k této předpovědi říká:
„Vůbec není přehnané nazývat dnešní situaci nejhorší ekonomickou krizí. Bohužel se téměř splnily všechny naše předpovědi z minulého roku. To, co bývalo přehnané, se nyní zdá být normální". Mimochodem pro rok 2009 předpovídá Saxo Bank pokles českého HDP o 3,5 % a slovenského o 2,5 %.

zdroj: http://www.czechfp.cz/site/?p=7451

Žádné komentáře:

Okomentovat