07.06.09

Škandálne styky Donalda Rumsfelda s farmaceutickou spoločnosťu, ktorá stojí za liekom Tamiflu

Donald Rumsfeld odmieta reagovať na to, či má akcie výrobcov Tamiflu


Keď na verejnosť vyšli najavo podrobnosti o balíku akcií Donalda Rumsfelda, bolo mu poradené, aby ich zachoval, ale bránil sa tým, že sa nezúčastňuje na rozhodnutiach vlády.
Farmaceutická spoločnosť, ktorá stojí za Tamiflu, teda liekom účinným proti prasacej chrípke, momentálne čelí polemike pre kontakty s bývalým ministrom obrany USA Donaldom Rumsfeldom.

Pán Rumsfeld, bývalý predseda spoločnosti, odmietol reagovať na to, či stále vlastní akcie kalifornskej spoločnosti Gilead Sciences, ktorá našla prostriedok, ktorým teraz zúfalo zásobujú vlády po celom svete, aby čelili potenciálnej pandémii.

Rumsfeldov kolega nedávno povedal: „On (Rumsfeld) verejne nehovorí o svojich súkromných finančných veciach“.

Ak však Donlad Rumsfeld stále vlastní svoj podiel akcií spoločnosti, potom je jej hlavnou postavou, ktorá dostáva príjmy z rastu svetového dopytu na tento liek. Len zdravotnícky systém získal dostatok Tamiflu, aby sa mohli liečiť tri štvrtiny obyvateľstva Veľkej Británie.
Rumsfeld bol nedávno obvinený z potenciálneho konfliktu záujmov pre svoj kontakty s Gilead Sciences, ktorá predala licenčné práva na liek švajčiarskemu gigantovi Hoffman La Roche v roku 1996.

Na základe dohody so spoločnosťou Gilead Sciences, na čele ktorej Rumsfeld stál v rokoch 1997-2001, ešte stále dostáva 14 až 22 percent z veľkoobchodnej realizácie lieku, v závislosti od objemu predaja.

Pred štyrmi rokmi hodnota akcií Donalda Rumsfelda v Gilead Sciences prudko vzrástla z predpokladaných 3 miliónov libier šterlingov na 17 miliónov libier šterlingov vďaka panike v súvislosti so šírením vtáčej chrípky.

Paniku čiastočne vyvolali upozornenia poradcu prezidenta Busha pre otázky zdravotníctva Mika Livitta, že pandémia môže usmrtiť takmer dva milióny ľudí iba v USA.

Keď na verejnosť vyšli najavo podrobnosti o balíku akcií Rumsfelda, konzultoval to so svojím právnikom, ktorý mu poradil, aby akcie zachoval, ale bránil sa tým, že sa nezúčastňuje na rozhodnutiach vlády týkajúcich sa liekov proti chrípke.
Uverejnil dokument, ktorý obsahoval vysvetlenia situácie. O niekoľko mesiacov Pentagon prikázal kúpiť Tamiflu v hodnote 39 miliónov libier šterlingov pre americké vojská.

Doktor Joseph Merkola, autor knihy „Veľké klamstvo vtáčej chrípky“ včera povedal: „Všetky tie rozhovory o prasacej chrípke spôsobujú iba jedno – šíria strach. Prezident Bush sa snažil vsugerovať paniku, keď hovoril že na vtáčiu chrípku zomrie minimálne 200-tisíc ľudí, ale môže sa stať, ž iba v USA môžu na ňu zomrieť približne dva milióny ľudí. Toto klamstvo bolo potvrdené okamžitým nákupom 80 miliónov dávok Tamiflu.
Okrem Rumsfelda má Gilead Sciences kontakty aj mnohými inými zástupcami z Republikánskej strany. Najväčším akcionárom je FMR Corp, ktorej vlastníkom je Grover Glenn Norkist, aktivista Republikánskej strany.
Aj George Schultz, bývalý generálny tajomník za prezidenta Ronalda Reagana bol hlavným akcionárom dovtedy, kým nepredal svoj podiel v roku 2005 s čistým ziskom približne 5 miliónov libier šterlingov.
Gilead Sciences ohlásila rekordné výsledky v prvom štvrťroku so ziskom jednej miliardy libier šterlingov, hoci nemalá časť príjmov putovala z predaja ich liekov na liečenie AIDS.
51-ročný Michael Riordan, zakladateľ spoločnosti Gilead Sciences, ktorý odstúpil v roku 1997, povedal: „Ak je spoločnosť úspešná, nie je to vďaka nijakým politickým stykom“.

zdroj: http://chelemendik.sk/ShowDoc.php?d=1026

Žádné komentáře:

Okomentovat