07.06.09

Indiánsky protest prerástol v masaker

Indiáni /z Amazonie/ svedli krvavou bitvu proti peruánským těžařům a vládě

Protesty začaly v dubnu

Indiánské kmeny zahájily protesty již v dubnu s cílem přimět parlament k odvolání zákonů, které umožňují těžebním a energetickým společnostem pronikat do dosud málo narušených deštných pralesů. Domorodé obyvatelstvo došlo k závěru, že miliardovými investicemi vesměs zahraničních koncernů ztrácí kontrolu nad svým tradičním životním prostředím a zdroji.

Len by ma zaujímalo kde sú všetci zástancovia teórie globálneho otepľovania a ako je možné, že ešte nebojujú po boku Indiánov?

Aj keď nie som zástanca teórie globálneho otepľovania viem, že Amazonská džungľa absorbuje obrovské množstvá skleníkových plynov /ktoré údajne spôsobujú globálne otepľovanie/.

- skleníkový efekt je zachytávanie časti dlhovlnného vyžarovania povrchu Zeme vrstvou skleníkových plynov, najmä CO2.Zvyšovanie atmosferického CO2 je čiastočne vyvažované oceánmi a vegetáciou, ktoré sú prirodzenými studňami uhlíka. CO2 je absorbované morskými vodami a fotosyntézou rastlín. Preto k zvyšovaniu obsahu CO2 v atmosfére prispieva aj zmena využitia zemského povrchu, najmä odlesňovanie.

Len amazonský dažďový prales produkuje okolo 40% všetkého kyslíka, ktorý vzniká na Zemi. Pri zániku týchto „zelených pľúc“ Zeme je odložený uhlík uvoľnený, vzniká z neho opäť oxid uhličitý a ten sa podieľa na vytváraní skleníkového efektu. Na to aby sa oxid uhličitý uvoľnil, nemusí byť strom ani spálený, stačí prirodzený proces “zomierania” rastlinného tkaniva po vyťatí. Ničenie pralesov vytvára 10-30% celosvetových emisií oxidu uhličitého.

...a zástancovia teórie globálneho otepľovania prechádzajú celú záležitosť mlčaním...

zdroje:
http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/reportaz/pluca-planety.html
Amazónia a amazonské pralesy - Peter Debnár,Ladislav Marič,Marián Varga
http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/170669-indiani-svedli-krvavou-bitvu-proti-peruanskym-tezarum-a-vlade.html
http://sk.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1lne_otep%C4%BEovanie#Emisie_sklen.C3.ADkov.C3.BDch_plynov

Žádné komentáře:

Okomentovat