01.06.09

reklama V Izraeli se vojáci připravují na konec světa. To nemá obdoby

Izraelští vojáci absolvují největší cvičení v dějinách země. Bezpečnostní složky by měly reagovat na konec světa.

Při pětidenní akci Turning point 3 bude Izrael čelit ostřelování, vlně sebevražedných atentátů, zemětřesení a epidemii, informuje o tom deník Haaretz. "Budeme zkoušet katastrofický scénář, při kterém bychom čelili souběžným útokům na Izrael na všech frontách a všemi způsoby," uvedl Šlomo Dror, mluvčí izraelského ministerstva obrany.

Důvod pro tak masivní cvičení je podle ministerstva obrany jasný - existuje reálná hrozba raketového útoku z okolních arabských zemí a Izrael musí být připraven. Plán operace proto počítá s ostřelováním ze Sýrie, Íránu, Libanonu i pásma Gazy.

Do krytů za tři minuty

V úterý se po celé zemi rozezní sirény. Pro civilisty to znamená, že se musí nejpozději do tří minut přesunout do krytů. "Nebojíme se zapojit celou populaci. Nemáme co skrývat, je naší povinností připravit domácí frontu a veřejnost na různé krizové scénáře," řekl k tomu zástupce ministra obrany Ehuda Baraka.

V pohotovostním režimu bude během cvičení kromě vojáků i vláda. Ministři budou na poradách diskutovat o možných reakcích na útoky.

Turning point 3 je v pořadí třetím izraelským vojenským cvičením od roku 2006, kdy proběhla Druhá libanonská válka. "Druhá libanonská válka odhalila, že domobrana není připravená na válku a pro občany bylo těžké přizpůsobit se této zvláštní situaci," vysvětlil mluvčí Dror.

Další cvičení chystají Izraelci na rok 2010.

zdroj: tn.cz/Mediafax/ora

Žádné komentáře:

Okomentovat