27.11.10

Jižní Korea odpálila dělostřelecké granáty jako první

Korea: vinník sa vyjasňuje

Jižní Korea přiznala, že odpálila dělostřelecké granáty, kvůli kterým vypukl střet se Severní Koreou. Řekla však, že šlo o součást vojenského cvičení a popřela, že mířily na Sever. Předtím Seoul obvinil Sever z nevyprovokovaného odstřelování svého ostrova. Pyongyang tvrdil, že Jih překročil své námořní hranice během vojenských cvičení. Seoul pohrozil svému sousedu "enormní odvetou".
Ruský zahraniční ministr řekl, že střety jsou nepřípustné, a vyzval obě strany, aby ukázali ochotu ustoupit, aby bylo zabráněno vojenskému konfliktu.
"Co se stalo je odsouzeníhodné. Ti, kteří začali odstřelování musí nést odpovědnost. Trváme na tom, aby obě strany učinily opatření, aby se situace uklidnila, a předešlo se podobným akcím v budoucnu. Naneštěstí se jedná již o třetí takový incident za tento rok. Tentokrát však existuje nesmírné nebezpečí, že se situace vyhrotí ve vojenský konflikt. Musí tomu být zabráněno. Rusko opakovaně varovalo před rostoucím napětím v regionu a nyní spoléhá na obě strany, že dospějí k přijatelnému závěru," řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Žádné komentáře:

Okomentovat