07.08.09

V Británii chtějí umístit CCTV kamery do soukromých domů a bytů

Charlie Sorrel

Jako bývalý Brit dobře vím o nezměrných touhách britských orgánů sledovat a šmírovat každého občana, ale poslední plán státních orgánů šokoval dokonce i mě – a to se považuji za pesimistického cynika. Chtějí umístit orwellovskou televizní obrazovku do 20 tisíc domů a bytů.

Na instalaci CCTV kamer a monitorování v bytech a domech soukromých občanů bylo vyčleněno 400 milionů liber (668 milionů dolarů). Proč? Aby stát věděl, že dědi dělají své úkoly, že jdou včas do postele, a že jedí zeleninu. Tyto kamery jsou už teď umístěny – jakkoliv je to neuvěřitelné – ve 2 000 rodinách. Za tímto plánem stojí ministr pro dětská práva Ed Balls. Projekt je namířen na asociální rodiny. Zdůvodněno je to tak, že dítě vyrůstající ve stabilnějším prostředí se pravděpodobně bude méně věnovat drogám a kriminální činnosti.

To ještě není všechno. Vláda rovněž zřídila svou soukromou policii, kterou bude posílat do vytipovaných domů na náhodnou kontrolu. Z nepochopitelného důvodu se této policii neříká ideopolicie. V tomto schématu, které potvrzuje reputaci britského státu coby státu-chůvy, budou děti a jejich rodiny nuceny každý rok sepsat spolu „smlouvu o chování“, ve které budou jasně vytyčeny povinnosti rodičů jako například zajistit, aby se děti chovaly dobře a dělaly úkoly včas.

A pamatujme, o tomhle rozhodla levicová vláda. Opoziční stínový ministr pro domácí bezpečnost Chris Grayling, konzervativec, si myslí, že tyhle plány jsou nedostatečné, příliš málo a příliš pozdě se podle něj dělá. Což naznačuje, že by rád prosadil ještě dotěrnější sledování. Pověsti, že v budově ministerstva lásky instalují nové vazební zařízení pod označením „místnost 101“, nebyly potvrzeny.

Článek Britain To Put CCTV Cameras Inside Private Homes vyšel 3. srpna na wired.com. Překlad editor.

Doplnění editora
V diskuzi za článkem na stejné téma SIN BINS FOR WORST FAMILIES v Daily Express někdo uvádí, že na Twitteru odpovídá ministr pro záležitosti dětí Ed Balls na přímý dotaz, zda je výše uvedeno pravda, takto: „Je to naprostý nesmysl“. Tak si vyberte.

zdroj: http://www.zvedavec.org/komentare/2009/08/3251-v-britanii-chteji-umistit-cctv-kamery-do-soukromych-domu-a-bytu.htm
7.8.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat