07.08.09

Teror v Španielsku: ruský expert podozrieva zahraničné tajné služby

MOSKVA, 30. júla (RIA Novosti). Dva bombové útoky otriasli v stredu a vo štvrtok Španielskom. Do podozrenia sa dostala baskická teroristická organizácia ETA. Avšak ruský expert Pavel Zolotarjov vidí za explóziami, pri ktorých boli usmrtení dvaja ľudia a tucty zranených, zahraničné tajné služby.

RIA Novosti: Koho vidíte za atentátmi v Španielsku?
Zolotarjov: Existujú dohady, že za explóziami trčí teroristická skupina ETA. Vyvstáva však otázka o možných podvodných prúdoch. To o to viac, pretože ETA doposiaľ nebola taká krvavá. Ja teraz nie som pripravený na to, robiť nejaké geopolitické analýzy. Avšak niečo tu nehrá.

RIA Novosti: Je to akosi spojené s 50. výročím ETA ?
Zolotarjov: ETA niečo takéhoto nepotrebuje, ak skutočne bojuje za nezávislosť Baskov. Za tým trčí niečo úplne iné. Podľa môjho názoru sú do toho zapletené tajné služby iného štátu. Tajné služby sú prepojené s teroristickými organizáciami a kriminálnymi skupinami, lebo tam musia mať svojich agentov. Niekedy sa stierajú hranice medzi postupmi tajných služieb a tými, ktoré majú teroristické organizácie. Konkrétnym príkladom je postup amerických tajných služieb v Kosove. Podobne sa postupovalo v indickom Mumbai, kde sa bojovalo o vplyv v regióne. Teraz sa deje niečo o Španielsko.

RIA Novosti: Teda, Vy to nespájate so zajtrajším výročím?
Zolotarjov: Nie. Kto mal tieto atentáty za potrebné, potreboval ich v momente jubilea. Som presvedčený: Baskovia a ich organizácia ETA to nepotrebovali. V mnohých prípadoch hrá spojenie na tajné služby úlohu. Preto je kontrola tajných služieb dôležitá. To je problémom na Západe a nielen na Západe. Prieskumné a tajné služby musia byť na jednej strane oprávnené a sú oprávnené vykonávať špeciálne operácie. Na druhej strane, ak nie sú kontrolované štátom, možno od nich očakávať všetko.

Pavel Zolotarjov je zástupca riaditeľa Ústavu pre USA a Kanadu, profesorom na Akadémii pre vojenské vedy a prezident Fondu na podporu vojenských reforiem.

Terror in Spanien: Russischer Experte verdächtigt ausländische Geheimdienste
http://de.rian.ru/analysis/20090730/122523457.html

zdroj: http://www.protiprudu.info/teror.html
7.8.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat